Azok az állatok! 2.

Vadkárológia, biztosítós szemmel

 

A vadkárokkal kapcsolatos hozzászólásokban elég sok régi legenda tűnt fel.

Nemrég mesélték a Suzukivilágnál, hogy volt, aki például azt hitte - ki tudja miért - hogy vadkárt nem térít a biztosító, ezért azt próbálta beadni, hogy kutyát ütött el. Csakhogy az egy kisebb súlycsoportba tartozik, így elég hamar kibukott a dolog.

A sok tévhit ellenére sok félnivalónk nincs, ha már túléltük az ütközést. Igaz, arra nem számíthatunk, hogy a vadásztársaságnak van felelősségbiztosítása. Mint az Allianznál mondták, nem kizárt, hogy van ilyen, de roppant kicsi a valószínűsége. Magyarán csak a cascónkra építhetünk. Az viszont ugyanúgy fizet, mintha szimplán nekimentünk volna a falnak, vagy hasonló. Erre szóló kiegészítő biztosításra nincs szükség, a casco alapból fizet. Viszont tény, hogy az önrészt buktuk.

Több biztosító is kínál a régebbi autókra cascót, természetesen az allianzosok az ő nevükben nem nyilatkoznak, mindenesetre az Allianz - szemle után - a legtöbbre köt. Kivéve az olyan gyártmányokat, amelyek nagy kockázatot jelentenek. Ezek a drága sportkocsik, illetve az amerikai autók zömében, amire egy központi kockázatelbírálás után köt, vagy nem köt a cég biztosítást. Nyilván egészen rossz állapotú, félig elporladt kocsira ők sem kötnek. Elvégre ez egy üzlet. Azt mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire éri meg az a díj, amit mondanak. Mindenesetre mérlegelni kell, mennyit veszíthet, ha elüt egy dámvadat, és totálkárosra töri az autóját. 

Ami a vadásztársaságok felelősségét illeti, ez meglehetősen képlékeny kérdés. Ha biztosak vagyunk az ártatlanságunkban (magyarul: volt tábla és tényleg lassan mentünk), mégis bekövetkezett a baj, esetleg polgári peres úton követelhetjük a vadásztársaságtól a kárunk (pl. önrész, illetve ha nem volt cascónk, az egész kár) megtérítését. De a mai bírósági gyakorlatot ismerve gyors eredményre nem számíthatunk. Ha gyanús, hogy például a társaság nem tett meg mindent a vadkár elkerülésére (pl. kijavítatlan lyukak a vadkerítésen, stb.), hívjunk rendőrt. Személyi sérülés esetén szintén.

Amennyiben a vadásztársaság kártérítést követelne, azt a kötelező biztosítás fedezi, tehát attól nem kell tartani, hogy hirtelen százezreket kell fizetnünk egy véletlenül elejtett szarvasbikáért. Megint más kérdés, hogy ez kedvezőtlenül érintheti a bonus-malus besorolást.

Ami a kérbejelentő kitöltését illeti, ugyanúgy kell csinálni, mint minden más esetben. Sokszor előfordul, hogy kisebb állat elütésekor nincs meg a tetem, sőt, a vaddisznók képesek elszaladni a baleset helyszínéről, ami néha előfordul autópályán is. Elég érdekes, hiszen marad egy mozgásképtelen autó, a vad meg sehol. De ez sem baj, nem befolyásolja a kárrendezést.

A kárbejelentő kitöltése nem különbözik semmiben attól, mint amikor normál balesetet írunk le. Bár az alábbi példán a bejelentő a vadnyúl ugrálását is szemlélteti az ábrán, talán ez is túlzás:

Ha pedig valakit még ennél is bővebben érdekel, klikkeljen ide egy felmelegített, remek Rácz-cikkért.

A bejegyzés trackback címe:

https://karpark.blog.hu/api/trackback/id/tr91531096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bed!ke 2008.06.26. 16:28:40

de mégiscsak az a legbiztosabb, ha az esti szarvaspöri- partira elhívom az erdészt meg a rendőrt, nem?!

tom1034 2008.06.26. 16:50:46

javítson ki valaki ha tévedek de én úgy tudom hogy az autópályán bekövetkező vadbalesetnél a közútkezelőnek fizetnie kellene!

uz 2008.06.26. 17:02:21

szerintem a területileg illetékes vadásztársaság felel a vadkárért. ha te vagy a vétkes, te viseled a saját éés a vadásztársaság kárát. ha a vétkességetek megoszlik, mindenki viseli a saját kárát. ha a vadásztársaság vétkes, akkor ő fizet majd neked, aztán max rendezi a közútkezelővel - de az már nem a te bajod.

tom1034 2008.06.26. 17:44:10

az autópályán viszont én nem lehetek hibás mivel ott nincs és nem is lehet vadveszély tábla azért van a vadvédő kerítés+"aluljárók" a vadaknak!

vagodeszka 2008.06.26. 18:05:48

M7-en több szarvasos tábla is van. Pár éve sikerült is egy kedves kis rókát elcsapnom az egyik ilyenneél.

martins 2008.06.26. 18:54:47

Múltkor az előttem haladó autó úgy ütött el egy cinegét, hogy gyorsan hajtott:D Micsoda irónia:D

Vityaz 2008.06.26. 19:21:45

Kedves Papp Tibor!

"Azt mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire éri meg az a díj, amit mondanak."
Mit jelent ez a mondat? Már általánosban is azt szajkózza a tanítónéni, hogy olvassuk el, amit leírtunk. Újságíróéknál ez nem így van?

mex86 2008.06.26. 19:58:18

eléggé tele a ***öm a vadakkal, 2 kocsim van, egyiken sincs casco, mivel egyik egy 20éves Opel Cabrio, a másik egy 12éves Audi 1 hónapja a Cabrioval kaptam el egy épp frissen elütött őzet, mert az előttem lévő is későn vette észre, ő elkapta a kormányt, nekem már túl közel volt... ott egy fékcső!!! bánta, meg nem kevés takarítás szükségeltetett, eléggé horrorfilmre hajazva, elég annyi hogy az őzből vittem haza is nem kis darabot a féltengelyen...
a másik most hétvégén volt, egy nyúl ugrott elém az Audival, ott a lökösöm törött össze.... mindkétszer éjjel voltam!

Nagyon kell figyelni!

szimpozium · http://www.borkem.hu 2008.06.26. 20:20:30

M7-en több "vadveszély" tábla van. Nekem őzzel sikerült rajta találkozni, szerencsére nem lett károm belőle, viszont szerencsétlen állat vergődött. Segíteni nem tudtam és köd is volt, ha maradok simán az őz sorsára juthattam volna, szélre vonszoltam...
elég szörnyű volt.
Egyébként Zala és Somogy durván nagyvadas és ezáltal veszélyes utakkal rendelkezik, hiába tábla, rendszeresen történik vadbaleset. Nem hibáztatom a vadásztársaságot sem, ha mindenkinek fizetnének, abba tönkremenne a társaság. Más megoldás kellene. Elvileg a vad az állam tulajdona!!!

tso 2008.06.26. 20:30:25

Apu Suzuki Altóját Tatabányánál az 1-esen átugrotta egy szarvas! A patájával megnyomta az A-szolopot és elszaladt. Korábban volt már fácán, vaddisznó, kisebb állatok. Szerintem ez olyan dolog, hogy aki nem autópályán megy, az kalkulálja bele, hogy megtörténhet, és kész. Nem kell belevonni a vadásztársaságot, biztosítót, meg a politikát. Az Allianz meg a Casco egy nagy lehúzás = fizessél a saját impotenciád miatt. Az köti meg, aki hitelre vesz kocsit vagy a dugáshoz is dupla óvszert húz, no, az költ légzsákra is. Inkább körültekintôen kell vezetni.

bed!ke 2008.06.26. 20:41:36

szerény véleményetek szerint akár egy ember is tudta már bizonyítani ebben a gyönyörű országban, hogy az őzike/vaddisznyó/nyuszika a vadrács akármilyen kis nyílásán keresztül, vagy esetleg kerítés híján (pusztán egy halk "carpe diem!" felkiáltással ajkán, egy jobb legelő/dagonyázó/répaföld lehetőségének reményében) szökkelt/futott/ugrott egy olyan gépjármű elé, amely maximálisan eleget tett a közúti közlekedés szabályainak? merthogy mi az első kérdés? aszt a táblát látta-e? hát igen... hát sajnáljuk... hát a kerítés? hát a tábla? ...nincs igazság...

Tom 2008.06.26. 21:37:04

Ha van tábla, ha nincs...ha óvatos a sofőr ha nem egy biztos, kevés az a terület az erdőkhöz és mezőkhöz képest amit az autós "effektíve" használ. Tehát miért kell még mindig ilyennek előfordulnia, hogy a pici keskeny sávos átlag útvonalon kijön az állat elénk és kárt okozva nekünk és saját magában is. És persze mi vagyunk a hibásak és ha úgy alakul még fizessünk is...Egyébként meg a vadásztársaságnak milyen alapon kell fizetni mikor az út nem az övéké...mert nem az erdőben nyírtuk ki szegény vadunkat...De nem?:(

all ex 2008.06.26. 22:02:43

ez jo, pecstol szegedig szinte vegig vad tabla van,ez egy vicc.Vegig figyelni kell,foleg eszaka.Ezt elvarjak a vadasz tarsasagok vagy hogy van ez? konnyu kirakni a tablat azt had terhelje a vezetot a felelosseg

Myko 2008.06.26. 23:22:57

Jah,Zala elég veszélyes ebből a szempontból bizonyos időszakokban tényleg nagyon kell figyelni,mert bárhonnét bármikor kiugorhat egy Bambi rosszabb esetben a faterja. Velünk volt olyan,hogy haverokkal szépen csorogtunk haza Balcsiról 3 kocsival és vagy 30szarva átfutott...megállt a forgalom értelem szerűen,kb mintha jött volna a vonat,úgy mentek

prophet 2008.06.27. 01:46:04

Agyarországban persze nem lehetséges az sem hogy az EUs gyakorlatnak megfelelően ahol a vadak átmehetnek az úton ott legyen kerítés, ha pedig mégis vhogy elékeverednek egy autónak akkor a vadásztársaság fizesse az autós kárát.
Itt ugye a vadászat nem kerül pénzbe, ezért a vadásztársaságok koldusszegények.
Vagy talán az erre szánt összeg is a kurva (szó szerint, mert az egyetlen dolog ami érdekli őket az a saját zsebük) politikusaink zsebébe vándorol.
Én már ütöttem el vadat. 1 hétig azt ette a család. Adtam is el belőle. A károm nagy részét fedezte.
Agyarországban a törvények az ostobáknak valók, akik azt hiszik hogy rajtuk kívül bárki más betartja őket.
A casco meg a beszariknak ... majdnem húsz év alatt mióta vezetek összesen 80 ezer HUFot kellett a töréskárra költenem.
A casco lett volna ... mondjuk 12 x 8000 x 20 = majdnem 2 millió. Merhogy nem elég gazdagok még a biztosítók, hogy szopnának le akkor legalább lenne vmi hasznuk :)

StHubertus 2008.06.27. 07:05:00

Egy vadbarom csorda az egész kupleráj ország, beleértve ide marha sok dolgot! És a faszom van ki vele hogy mindenki csak arra képes hogy mossa a kezeit! Persze akkor baromi kényelmes a vendégvadászoktól fejenként több mint 700000-et bezsebelni mikor idetolják a pofájukat, de fizetni az képtelenség!

szomjasferi · http://szomjasferi.blog.hu 2008.06.27. 10:53:11

@prophet
A vadászat pénzbe kerül, elég húzósak a tagdíjak...


ütöttem már én is ártatlanszemű őzikét, meg nyulakat is, mind jött velem haza. Nyulaktól nem lett baja a kocsinak Toyota Hyace.
Őzike viszont kissé megtépázta a bontószökevény Fiestám elejét, de nem egész 10ezerből helyre lett hozva. Az őz meg ment májusfadöntős buliban a pörköltbe.

Vadakkal meg vigyázni, főleg a szarvasokkal esik meg az, hogy egy átkel az úton, kis szünettel meg utőána a többi. Szomszéd ezt szívta meg, a vezér átment, ő meg gázt adott és a csordából egy állatka telibekapta a kocsit.

kár-park

A legszebb törések, melyekből tanulni is lehet

Friss topikok

Linkblog

h i r d e t é s
süti beállítások módosítása