Ez a méreg, nem a cián

Pár héttel a felújítás befejezése után törték össze a kultikus Toyota Corollát.

A Totalcar csapatából ketten is hosszan tudnánk ecsetelni, hogy egy húszéves Toyota Corolla felújítása mennyi pénzt, időt, energiát és vesződséget igényel. Pedig Karotta és én nem is a saját kezünkkel építettük meg imádott Hachirokuinkat. Történetünk főhőse viszont három év, hét számjegyű pénzösszeg és felfoghatatlanul sok saját kezű munka árán jutott el tavaly ősszel oda, hogy kijelenthette: kész.

A felújítás teljes körű volt és elképesztően igényes. Precíz lakatosmunka, vadonatúj futómű, fékrendszer és kormánymű, új alkatrészekkel generálozott, gyári állapotú motor, ami a szerencsétlen baleset előtt egy héttel kapta meg a bejáratás utáni friss olajat. Az összes kárpitelemet gyári mennyiségű patenttel és csavarral rögzítették, ez pedig nem egyszerű feladat egy 25 éves autónál, amihez gyakorlatilag csak bontott alkatrészeket lehet kapni. Vadonatúj, gyári specifikációjú csavarok kerültek mindenhova, még az eredeti üléseket is gyönyörűen újrakárpitozták.


Ilyen volt...

Maga a baleset története annyira banális, hogy szinte fáj leírni. A sötét decemberi délután a Váci úton hirtelen fékező kocsisor mögött a Corolla vezetője még éppen meg tudott állni. A mögötte érkező idős hölgy viszont az ütközés elkerüléséhez nem reagált elég gyorsan: egyszerűen feltolta a Hachirokut az előtte állóra. Ha már mindenki megállt, akkor az ilyen autós szendvicsekben mindig a legutolsó a vétkes. És persze a középső jár a legrosszabbul, hiszen annak az eleje és a hátulja is amortizálódik.

Ilyen idős kocsinál - idén 25 éves - sokkal nagyobb sérülés sem lenne meglepő, de szerencsére a felújítás során a kritikus pontokon megerősítették a karosszériát, ami megakadályozta a hasonló korú járműveknél szokásos "ripityára" törést. A hibalista azonban még így is hosszú.

Komolyan sérült a kis Toyota eleje-hátulja, ócskult az első-hátsó lökhárító, a sárfogó spoilerek, a hűtőrács, a lámpák, az első sárvédők, az index, a hátsó lámpák és a nyúlványok. További rossz hír, bár ez a képeken kevésbé látszik, hogy az ajtóknál eltűntek a hézagok, ezért a lakatolás a húzatópad beüzemelésével indul. És akkor még nem említettük az egyedi fényezés javításának nehézségeit. Ez az egyetlen, nem gyári specifikáció szerinti munka az autón, amit szintén meglehetősen idő és pénzigényes művelet volt elkészíteni.

Mégsem a különleges fényezés javítása, a húzatópad vagy a nehezen beszerezhető alkatrészek jelentik egy hobbiautó összetörésekor a legnagyobb bosszúságot, hanem az, hogy a biztosító mennyi pénzt fizet a törés után. Egy hasonló kocsinak az értékét nem lehet igazán pontosan megbecsülni, az átlagautósnak semmit, a rajongóknak viszont sok pénzt ér. Egy viszonylag jó állapotú, de nem frissen felújított AE86-osért, ha néha feltűnik a külföldi hirdetési oldalakon, többnyire 4-5000 eurót (1,1-1,3 millió forint) kérnek.

Aztán a felújítás is legalább egymillió forint, de a kivitelezés igényességétől függően ennek akár a két- vagy háromszorosába is kerülhet. Persze a használt autós értékbecslő katalógusokban a Toyota Corolla GT neve mellett ezen összegeknek csak a töredéke szerepel, viszont egy gyári alkatrészekkel történő javítás elég drága, így első körben a gazdasági totálkár biztosra vehető. Sajnos ilyenkor a biztosítóval hosszasan kell birkózni azért, hogy a helyreállításnak legalább egy részét fedező összeget kicsikarja belőle a tulajdonos. Reméljük, sikerrel jár, a szerencsétlen eset pedig nem veszi el a kedvét, és újra csatasorba állítja a piros-fekete kisautót.

A bejegyzés trackback címe:

https://karpark.blog.hu/api/trackback/id/tr76881968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edd China 2009.01.17. 02:24:53

Báhhh!

Mindig a köcsög nyugdíjasok!!!!

Remélem hamarosan újra teljes fényében pompázik majd a gép!

Diesel55 2009.01.17. 02:26:51

En ket evente ujravizsgaztatek mindenkit, hogy megfelelnek e a forgalom kovetelmenyeinek, mert az oreg nem hiszem hogy 1000 kilometernel tobbet vezzetett le az elmult 50 evben, vagy eleg dioptriaja lett volna.
Kar a kocsiert...szep darab volt/lesz :)

vancello · http://vancello.hu 2009.01.17. 02:29:11

Ha az én kocsim volna, már gyilkosságért ülnék...
Nagy kár érte, remélem rendbe lesz hozva!:-(((

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.01.17. 02:44:34

atyaég... összeszorult szájjal olvastam a történetet. nagyon remélem, hogy újra összeáll a vas, és ezúttal évekig használhatod majd hasonló eset nélkül!

Macskanátha 2009.01.17. 03:26:22

Tényleg szopóág a történet, de azért legyünk igazságosak: tényleg nem várható el egy biztosítótól, ami ugyebár egy profit-orientált üzleti vállalkozás, hogy súlyos milliókat fizessen ki egy 25 éves japán kisautó után, akármilyen gondosan is lett felújítva! Ilyenkor nem az számít, hogy 1-1 elborult tulaj vagy driftrajongó szerint mennyit ér a kocsi, hanem csak az Eurotax szerinti értéke vehető figyelembe, ami egy 25 éves Toyotánál konvergál a zéróhoz. Persze én is együttérzek a gazdájával, de aki ilyen költséges régiautó-felújításba kezd, annak tudnia kell, hogy ha BÁRMI történik, akkor gyakorlatilag elbukta a pénzét, mert semelyik biztosító nem köteles a KGFB-s helytállása során tolerálni azt, hogy vannak olyan emberek, akiknek az a bogara, hogy egy új Suzuki árát rákölti egy több évtizedes kommersz kisautóra! ( Azért írom, hogy kommersz, mert egy Toyota Corolla azért mégsem egy Aston Martin Lagonda, vagy egy Zagato Hyena! ) Tehát valahol a biztosítók álláspontja is érthető, nem véletlen, hogy eleve nem kötnek Casco-t sem 10 évnél idősebb kocsira, a versenyzésre használt autókról már nem is beszélve...

lampard69 2009.01.17. 04:00:56

faj nezni a kepeket...

Komolyan mondom 55-60 ev felett evente vizsgaztatnam a nyugger vezetoket kepesek-e normalisan lereagalni egy varatlan kozlekedesi szitut.
Ha megvan meg a rutin had szoljon, ha nem, szedheti elo a banyatankot es irany a bkv.

RufusMini 2009.01.17. 05:01:22

20 éve velem is történt egy hasonló eset.
A biztosító arra hivatkozott,hogy nem tartottuk be a "követési távolságot"

diablos 2009.01.17. 05:30:52

MIAZHOGYnemfizetikkiaVÉTLENkárát??!!
PERELNI A VÉTKEST!!!
Én ezt tenném.

Vasutas 70 2009.01.17. 06:22:57

Ilyenkor ébred fel bennem tiszta szivből az ölési ösztön, ilyen remek autó, széttörve, és még nem is versenyen, hanem közúton, ártatlanul. Nyugdijas.....Wazzzzeeeeggggg ilyen nincs, mindegy gyógyulást kivánok.

smfh 2009.01.17. 06:51:25

@diablos: Így van, polgári peres úton követelhető az összeg.

vadparaszt 2009.01.17. 07:03:21

Ha tartotta volna a megfelelő követési távolságot, akkor nem kellett volna hirtelen fékeznie, és a nyugdíjas is időben észbe kapott volna. Miért történnek ilyenek a boyracer-ekkel, nem is értem. Amúgy ügyes kis autó, de életünk főművével nem toljuk a sort a Váci úton, igaz-e?

R.Emil (törölt) 2009.01.17. 07:22:00

csak a miheztartás végett, a cikk azt irja, hogy a kocsisor fékezett hirtelen...
egyébként hazánkban nincs lehetöség egyedi felmérés szerint biztositást kötni ilyen kocsira?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 07:28:25

1. Ebben az időben, pláne a budapesti forgalomban a keleti-blokk agyonrozsdásodott járműveit leszámítva bűn bármilyen autót kivinni... téli gumival is többször meggondolandó.

2. Ebben az időben, pláne a budapesti forgalomban az agyonrozsdásodott sofőröknek bűn bármilyen autót vezetni... rajtuk a téli gumi annyit segít, mint halotton a málnalekvár.

3. A biztosító nem jótékony szervezet. Annyira nem, hogy biztosítóváltás után az előző biztosítóm még nyugodtan levonta számlámról az első negyedévet, e-mailes reklamációmra azt válaszolták, hogy dec. 31-ével felbontották a szerződést. AAANYÁÁÁDAAT! (Mehetek be asztalt borogatni)

Amúgy rettenetesen sajnálom az autót, dehát ez így mindig benne lesz a pakliban, lehet, megülte az átok... "The Devil Hachi"

g.apollinaire 2009.01.17. 07:47:54

Aki k.rvának megy, számítson arra, hogy megb@...ák - mondják mifelénk

szamarhegy 2009.01.17. 07:49:49

@vadparaszt: AZ én autómat is összetörték már így, sor megáll, mögöttem a Kispolák is megáll, aztán egy Dacia fékezés nélkül benézte a kocsisor hirtelen fékezését és rámdobta a Kispolákot, pedig a lehető legdeffenzívebb voltam. Minek és miről ítélkezel, ha nem voltál ott?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.17. 08:00:46

@Gee Halen:
ezért fizetek csekkel vagy utalással majd én eldöntöm mikor fizetek.
Amúgy egy ilyen autót télen városban használni hülyeség,ez a kocsi minimum két millióban van(volt).A budapesti viszonyok között nem szabad használni egy hobbyautót.kell tartani egy rohangálós autót is amiért nem kár.Pl Csikós pandája ha összetörik nrm történik semmi bukott pár ezer forintot.

Alhazred 2009.01.17. 08:03:17

1. nyuggereknek évente kelljen felülvizsgálatra menni

2. ilyen kis szépséget nem használni a pesti foralomban

3. a szívem szakad meg :(

Én vagyok az! 2009.01.17. 08:14:46

Sajnálom a kis Toyotát, de én ilyen időben ki sem viszem a féltve őrzött hobbiautómat...
Most majd lehet még kis időt szánni a motortérre...

Bambano 2009.01.17. 08:24:03

Ha megroggyant a kasztni, amitől baj lett az ajtók hézagjaival, akkor nem húzópad, hanem bontó! Abból többet nem lesz autó.

Devil2 2009.01.17. 08:24:23

Én minden autóra kötelezővé tenném a harmadik féklámpát, és csakis LED-es lehetne (az hamarabb felvillan) és jó erős a fénye. Konkrétan nem tudom hogy ezen a Hacsin van e. De az rémlik hogy a nyolcvanas évek japó verdáiban egy izzós volt a hátsó helyzetjelző és a féklámpa, ezt a megoldást viszont betiltanám, a világ legnagyobb baromsága. Néha egyszerűen észrevehetetlen ha a fékre lép a vezető, mert mondjuk a világítás is fel van kapcsolva, illetve onnan lehet észrevenni hogy baromi módon közelíteni kezdünk az előttünk haladóhoz. Na, ez a dolog, párosulva az idős megfáradt reflexekkel, robbanó elegyet alkot.

Mammut8 2009.01.17. 08:32:30

Sajnálatos, és az is hogy küzdeni kell a biztosítóval.

imitv 2009.01.17. 08:40:26

Tegnap egy nyugdíjközeli pilótát ünnepelt Amerika,aki ahelyett,hogy az elromlott utasszállító repcsivel lebontotta volna a fél várost,letette a gépet a Hudson folyóra,mindenki megúszta,még a gép is.
Én is 17 évesen kaptam jogsit,akkor én voltam az utak császára.Azóta eltelt 28 év,s közben megtanultam autót vezetni.

Gergow · http://gergow.wordpress.com/ 2009.01.17. 08:41:31

Biztosító menjen el a fenébe és a nyugdíjas is aki ezt tette.

nagyd 2009.01.17. 08:43:54

Részvétem öregem..

Yocoo 2009.01.17. 08:49:40

nagyon sajnálom, hogy megtörték az autót.
Hiába vannak valakinek jó reflexei és téli gumija ha egyszerűen állóra fékezi a kerekeket és a kocsi csak csúszik tehetetlenül.
A cikkből mondjuk én azt olvastam ki, mintha fék nélkül jött volna a néni, vagy csak nagyon későn kezdett el fékezni.

Walter Melone (törölt) 2009.01.17. 08:51:57

az egyedi fényezést ki fogja fizetni a biztosító.
a lámpák bontós (német?) történet.
a lakatosmunka szintén javítós, tehát nem cserélnek elemet (talán a gépháztetőt) így ezekre kell kérni értékcsökkenést.


Ha ügyesen csinálja még jól is kijöhet belőle... ;-)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.17. 08:55:17

@Walter Melone:
értékcsökkenést egy 25 éves autóra ???te hol élsz?

yard (törölt) 2009.01.17. 08:55:41

Hát igen..
Mindenkit sajnálok, még egy "ajtórányitásér" is, át tudom érezi a dolgot. Sajnos más az eszmei és valós érték. Egy ennyire felújított autót szerintem "minősíteni" kellene a biztosítóknak (a felújítás után), vagy legalább is megadni a lehetőségét.
Az is elgondolkodtató, hogy egy ilyen autó -ebben még volt anyag?- mennyire sérülékenyebb egy mai "szar műanyag" kocsinál. Belém is szállt már ilyen "békebeli", hát én őt jobban sajnáltam mint önmagamat, mert az eleje hűtőig amortizálódott, az én műanyag "lökhárítóm" szivacsbetéttel pedig szépen kiugrott és egy újrafényezéssel "megúszta".
5x kóstoltak már meg, ebből 4 "versenyző" 30 év alatti volt.
Ebből egy-egy:
- padlógázzal rám indult (aztán elnézést kért)
-telefonált
-csajával volt elfoglalva
-CD-t cserélt
Az 5. valóban idősebb volt (kb 40) nála nem volt ott a szemüvege.
Érdekes módon mind "békebeli" volt, szerintem qrva szar fékkel (az egyik előző nap "vizsgázott", gondolom levelezőn).
Megértem én a fiatalos "versenyző" szellemet, dehát ahoz autó és rutin kell, ami sajnos pénz és tapasztalat kérdése.
A sérüléseket látva én kiváncsi lennék a "szendvics" elejére és végére is, tipusát és sérüléseit tekintve.

nyarivihogo 2009.01.17. 08:59:38

Maximális részvétem.
Szép volt látni, hogyan születik újjá, de pont ettől féltem a végén.
Ezért nem fogtam soha bele egy ilyen autó építésébe, na meg az asszony... :)

korzo 2009.01.17. 09:00:43

Izgalmas a problémafelvetés (főleg nekünk, yountimerezőknek), csak kár, hogy megoldási lehetőséget nem javasol.
Nekem azért van DAS, hogy egy ilyen esetben kiverje a biztosítóból a javítási költséget. Hiszen, ha én nem voltam hibás, akkor engem a KFB szerint kárpótolni kell. Azaz vagy megjavítják az autót olyan állapotúra mint volt, vagy megjavítják ahogy lehet ÉS kifizetik az értékcsökkenést, vagy fizetnek érte annyit, amennyiből pótolni lehet.
Bár az is igaz, hogy nem szívesen próbálnám ki élesben a DAS hatékonyságát (mert ígérni könnyű)

Damavend 2009.01.17. 09:05:05

a folytatást mindenképp várjuk, azaz, hogy mennyit fizet a biztosító ,kellett-e igazságügyi szakértőt megbízni a jobb belátás végett. Biztos sok embert érdekel ,mert katalógus ár szerint nem sokat ér az autó, viszont a beletolt munkát,pénzt ki fizetné, ha nem a biztosító?? ezért van nem......?

TóthZé 2009.01.17. 09:10:50

@Damavend: mindenképp lesz folytatás, én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a történet vége. Persze annak is szeretnék utánajárni, hogy meg lehet-e előzni az ilyesmit. Casco, DAS, mit lehet és mire jó?

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2009.01.17. 09:12:38

részvétem az autó miatt :(
ha vannak számláid a ráköltött pénzről, akkor jobbak az esélyeid a biztosítóval szemben.

GiBR 2009.01.17. 09:13:28

Szörnyű volt olvasni is...
65 év fölött kétévente újravizsgázni!!

Egyébként ez a legszörnyűbb, mikor vétlenül törik rommá az ember kedvencét :(

szálka 2009.01.17. 09:19:03

az ilyen korú és állapotú kocsikra hobbijármű vagy youngtimer biztosítást is lehet kötni. a veterán autóknál van az úgynevezett eurotax classic és ott a biztosító már nem a 25-30 éves "rom" után fizet hanem a felújított vagy restaurált jármű ára után. azt nem tudom, hogy a youngtimerekre is vonatkozik-e de érdemes utána nézni. twk.lusteenet.hu/twk/modules.php?name=news itt kéne érdeklődni hátha tudnak mondani valami okosat

tattoo1 2009.01.17. 09:19:50

Sajnálatos eset.:((
De a kérdés,hogy van biztosítva az autó,mert Én egy ilyen felujítás után valószínűleg jelezném a biztosítónak az autó értékét és így kötném a biztosítást...ebből kifolyólag pedig mindenki a saját kárán tanul...ez az eredménye,ha az ember probál spurólni...
Kár érte!!!

yard (törölt) 2009.01.17. 09:25:24

Az öregek jobban vezetnek?
2009.01.17. 09:00
szöveg: Horváth Zsolt
Címkék: autóbaleset, idős, baleset, öreg
Egyre több az idős sofőr az utakon, de a statisztikák szerint ez nem jelent nagyobb veszélyt közlekedési szempontból. Óvatosabbak, lassabban vezetnek, és egyre kevesebb balesetet okoznak.
Az idősebb sofőrök nem okoznak annyi balesetet, mint azt hinnénk - mutatta ki egy a napokban nyilvánosságra hozott amerikai közlekedésbiztonsági jelentés - számol be az Inforádió.

A felmérés szerint bár egyre több az időskorú vezető, mégis 21 százalékkal csökkent az általuk okozott balesetek aránya 1997 és 2006 között, a 70 év feletti sofőrök kevesebb balesetet okoznak, mint a 35-54 év közöttiek.

Egyelőre csak találgatják a kutatók, hogy miért csökken a balesetet okozó idősek száma. A vezetők jobb egészségi- és mentális állapota, az autóban töltött idő csökkenése és a biztonságosabb járművek jelenthetik a legfőbb okokat.

Korábban a baleseti kockázat jóval nagyobb volt az öregebb sofőröknél: fizikai, pszichikai teljesítményük, látásuk általában koruk előre haladtával egyre romlik. Ezzel együtt testük is egyre sérülékenyebbé válik.

Forrás: InfoRádió

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2009.01.17. 09:27:44

Ez az eset is eme mondás igazát bizonyítja:
Akkor működik minden jól, ha:
A férfi autót vezet.
A nő háztartást.
Az anyós meg áramot.

Vénasszony minek ül autóba, és télen duplakövetési távolság.

waa Ez most nagyon feltolt így reggel.

nyelv-ész 2009.01.17. 09:33:31

Nem a nyugdíjasok védelmében mondom, de az én verdámat tavaly egy 30 körüli nő tolta meg hátulról. Ráadásul nem is hirtelen álltam meg, és előtte az egész autósor csak kb. 30-cal ment.

A dolog szépségéül álljon itt a véres valóság, hogy az engem farbaverő autót is seggbetrafálta egy másik autó, és vajon nyugger ült-e annak a volánjánál?

Nem, egy szintén 30-as nő.

Tehát azt mondom: vizsgázzanak kétévente a női vezetők!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.01.17. 09:34:31

@jtrencsenyi:


Loser az, ha már angolul akarod írni.

nyelv-ész 2009.01.17. 09:37:10

yard, befejezheted, ennyi spam bőven elég. Mindenki rohan a DAS-hoz.

Jacopo Belbo 2009.01.17. 09:38:01

Sajnálatos eset, de örüljünk annak, hogy személyi sérülés nem történt.

Egy ilyen autó birtoklása - már akkor is, ha csak a garázsban áll - kockázatokkal jár. Csúcsforgalomba vinni csúszós úton, Budapesten, nos, ez nem vall túl nagy bölcsességre, előrelátásra, még akkor sem, ha vezetője jelen esetben nem tekinthető vétkesnek. Az eset azonban korántsem ritka, bárkivel, bármikor megtörténhet, de ezt egy ilyen felújított szerelem-autó tulajdonosának be kell kalkulálnia! Sajnálom a tulajdonost és kívánom, hogy sikerüljön újra a korábbi képeken látható gyönyörű állapotba hozni a kocsit!

Nagyon ostoba az a hozzáállás, ahogy itt néhányan a "nyuggerekről" írnak. Mintha azok valamiféle kártékony állatok, de legalábbis más fajhoz tartozó egyedek lennének, akik csak bajnak vannak az utakon. Van, aki így meg úgy szankcionálná őket, évente vizsgáztatná, satöbbi. Nos, kedves barátaim, van egy rossz hírem: mindannyian ilyen "vén trotty nyuggerek" lesztek ti is, már ha megéritek és nem kenődtök fel keresztben egy lámpaoszlopra kivagyiságotok szomorú mementójaként. A nyugdíjasok (hívjuk őket inkább IDŐSEKNEK) ugyanis nem egy másik faj vagy állatfajta, hanem ugyanolyan emberek, mint ti, csak kicsivel korábban kezdték a Föld nevű bolygón csellengést, mint ti. Vagyis: ahogy telnek a percek, napok, hónapok, évek, lassan ti magatok is "nyuggerek" lesztek. Mondom, ha megéritek. Akkor majd az istenverte sz@ros boyracereket fogjátok vajon szátokra venni? Szánalmas rövidlátás, kisstílűség, ostobaság ez a fajta carpe diem világlátás, főképpen ebben az esetben. Buták vagytok.

yard (törölt) 2009.01.17. 09:38:33

bocs az ingyen reklámért:)

yard (törölt) 2009.01.17. 09:41:31

Mégegyszer visszatérve.
Jó dolog, de minden költséget szabályos számlával kell igazolni (na ez a buktató).

TóthZé 2009.01.17. 09:44:53

Sajnálom yard, de nem ez a módja a DAS bemutatásának.

csak sporolosan 2009.01.17. 09:48:25

Na elolvastam a cikket: nekem az jön le, hogy legyünk már felelőségteljes felnőtt emberek. Tanuljunk a hülyeségeinkből. Ez akkor is rom marad, még ha megerőszakoljátok, akkor is. Én a biztosító helyébe adnék érte 50 ezret GT-ra, aztán viszlát. A kutyát se érdekli, hogy ki miért mennyit ölt bele.....ha csak ennyi esze van, akkor igy járt.......

Dagiszabi 2009.01.17. 09:49:35

Sajnálom nagyon az eseted, de ha már egyszer így történt, légyszíves publikáld, hogy mit sikerült intézni a biztosítóval és hogyan. Nekem is ez a legfőbb félelmem, hogy a 25éves papíron értéktelen, de valójában nekem több millában lévő autóimmal, ha történik valami akkor vajon hozzájutok-e a helyreállításhoz szükséges pénz legalább nagy részéhez, és mit kell tenni hozzá?
Casco-t ugye senki nem köt rájuk.

csak sporolosan 2009.01.17. 09:50:33

nyelv-ész: neked is megkellett volna "tolnod" azokat a 30-as fehérnépeket...lehet még benne is lettek volna a buliban......

gnme 2009.01.17. 09:51:10

Budapest, Budapest, te csodás!

csak sporolosan 2009.01.17. 09:51:46

Dagiszabi: neked is csak ennyi eszed van komám! Miért nem teszed a pénzed jövedelmezőbb dologba? Neked is azt kívánom, hogy zuzzák össze a vasadat!!!!

2108face 2009.01.17. 09:51:50

Mondjuk ez se igaz mindig, hogy a középső autó jár a legrosszabbul ráfutásos baleseteknél, mert ha hátul vagy elől régi Swift van, akkor az jár a legrosszabbul :D

nyelv-ész 2009.01.17. 09:53:14

Jacopo, teljesen igazad van. Én speciel a boyracereket és a plázapicsákat szankcionálnám kétévenkénti vizsgával :-)

Egyébként félretéve a viccet, az okozott balesetek számától tenném függővé, hogy kinek milyen gyakran kelljen vizsgáznia.

Csak két példa:

Muter 68 éves, 35 éve vezet, legalább félmillió kilométert ledarált, és soha nem okozott balesetet, sőt nem is volt szenvedő alanya.

Unokaöcsém 32 éves, 11 éve vezet, eddig 3 karambolt és vagy tucatnyi koccanást okozott. Az egyik karambolnál a rommá tört autók mellett személyi sérülés is volt, emiatt hálistennek be is vonták egy időre a jogsiját.

(A folytatás már szinte börleszkbe illő: most BKV-val jár, és az első nap, amikor leszállt a buszról, a zebrán elütötte őt egy autó. Szerencsére a seggreülésen kívül nem történt nagyobb baja.)

TóthZé 2009.01.17. 09:57:15

@evoVIII: örülünk, hogy van véleményed, de kérlek, itt ne kívánj rosszat egy másik autóbuzinak csak azért, mert a tiédtől eltérő ízlése van. Köszönöm.

nyelv-ész 2009.01.17. 09:59:53

@evoVIII: nem láttad te azokat a nőket... maximum egy kamionnal akartad volna megtolni őket...

littlerock 2009.01.17. 10:00:24

Az autót sajnálom, agazdával együttérzek, de....

Többen írtátok, hogy perelni kell a vétkest... egy nyugdíjasról 1-1.5 misit legombolni nem lesz egyszerű, A biztosítónak is neki kell feszülni sajnos, mert nem egy 25 éves romhalmazt törtek össze, hanem egy újraépített autót... Amúgy meg mirt nem volt casco a kocsin? egy vagyont rákölt, de a havi 5-10 ezer meg sok..

mx3 2009.01.17. 10:01:32

Azért nézzétek meg a hátulján a gittelést is. Hétszámjegyü felujitás?

2108face 2009.01.17. 10:02:09

@littlerock: így van, számomra egy újraépített autó egyenlő egy újjal.

Sanyi. · http://www.sopianaedeluxe.blog.hu 2009.01.17. 10:05:38

Tézé! Üzenem a kollégának, hogy nem kell befosni. Ugyanígy jártam sajnos én is a frissen felújított autómmal pár éve. Nagy mázlim volt, hogy minden beszerzett cuccról megvoltak a számláim, így az értékbecsléskor azt figyelembe vették, így lett a 300e körüli eurotax értékű Mazda 626 1.2millióra értékelve, és a technikai totálkárt ez alapján fizették ki...újra megcsináltam a kocsit, szebben, jobban.

Ha meg nincsenek számlák, nem vagytok ti hülye gyerekek...

Üdv

nyelv-ész 2009.01.17. 10:07:32

Littlerock, a biztosítók a 10 évnél öregebb autókra ritkán kötnek cascót.

Kivétel ez alól, ha az autó új korától Cascóval bír, ilyenkor nyilván a tizedik évnél nem mondják fel automatikusan a biztosítást.
Másik kivétel a veteránautó. Mivel ezekre a gazdi nagyon vigyáz, keveset használja, így a biztosító kockázata is alacsony. Némelyik biztosítónál egész baráti áron lehet veterán cascót kötni.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.01.17. 10:08:31

@littlerock:

Nem sok biztosító köt Cascot ilyen autókra. Ráadásul azzal se vagy sokkal előrébb, ők se fizetnek annyit, amennyiben a kocsi van.

crix 2009.01.17. 10:24:10

uhhbazz, ami igazán ijesztően hangzik az a hézagok eltűnése :(
szerintem is két évente kéne vizsgáztatni a népet újra.

Havária 2009.01.17. 10:24:53

Aaaaaaaaannyira kíváncsi leszek, hogy amikor ez bagázs "nyugger" lesz és az maga által áhított szabály szerint évente fog vizsgázni, akkor milyen stílusban fog majd hőbörögni, "bezzeg az én koromban"-ozni. :)

loláb 2009.01.17. 10:39:57

Talán (?) az lehet hasonló esetekben a megoldás, hogyha az ember számlát kér minden egyes munkáról, amit elvégeztet az autón (persze így a drágább). Rendszámmal, alvázszámmal, és amikor a biztosító azt mondja, hogy 300 ezer, akkor letenni elé az asztalra a 1,5 milliós felújítás összes számláját.

Ebben az esetben sem biztos, hogy kifizetik a teljes összeget, viszont ekkor már van ütőkártya a kezünkben a pereléshez.

Egyébként pedig aki milliókért felújított veterán, vagy youngtimer autóval küzd a budapesti harcmezőn a mindennapos forgalomban, az szvsz hülye.

Egu 2009.01.17. 10:42:02

Szerintem mindenkire ráférne, hogy 2-3 évente vizsgázzon újra. Mondjuk az első vizsga ára benne foglaltathatna a kötelező biztosításban pl. Asszem nem csak a nyuggerek nem kapnának ám jogsi!
Az asszonyt ugyanilyen szituban egy 2x éves hülyegyerek küldte fel az előtte lévőre céges kisteherautóval. Persze a kis köcsög nem ismerte el, ugyhogy fellebbezés után már csak 5 ezer bírságot kellett fizetnünk középsőként...
Na ez itt az álmok és vágyak gyönyörű (magyar)országa! :DDD

Cornucopia 2009.01.17. 10:48:16

Ha megvannak a felújítás számlái akkor azt -mint értéknövelő beruházást- számításba kell venni!!! Ha számla nélkül újított, mert úgy olcsóbb akkor rossz hírem van, mert úgy most drágább lesz!

b4rn3y 2009.01.17. 10:51:10

szerintem meg teljesen mindegy hány évente kéne vizsgázni, elég egyszer nem figyelni... de attól még lehet az illető mondjuk rally bajnok is, nem számít. figyelni kell, és tartani a távolságot.

treat others as you would like to be treated

dennisthemenace 2009.01.17. 10:54:43

Nagyon sajnalom az autot es a gazdajat is.
De;nehany forumozo tanulhatna biologiat es akkor talan felismernek,hogy egy nap ok is idosebb emberek lesznek.Felesleges mocskolni es diszkriminalni oket,fiatalok is okoznak epp eleg balesetet (sajnos).

indapass90210 2009.01.17. 11:04:33

Azért itt igen sokan tévedésben vannak a kötelező biztosítással kapcsolatban. Nem a nyuggernénit kell baszogatni, amennyiben fizette a biztosítást, hanem a biztosítót. Káreseményenként a maximális összeg is meg van határozva (nekem pl. EUR 10.000.000), vagyis, ha összetolok a pirosnál 50 darab bentleyt, akkor a biztosító szépen kifizeti a kárt, én meg elvesztem a bónuszom. Ennyi.

Faszikám kér szépen szakvéleményt, hogy mennyiből lehet a kocsit helyreállítani a baleset előtti állapotra, fogad egy ügyvédet és a végén úgyis mindent a biztosító fizet.

non olet (törölt) 2009.01.17. 11:13:52

"viszont a beletolt munkát,pénzt ki fizetné, ha nem a biztosító?? ezért van nem......? "

Persze...akkor HA az extrém ertekevel arányos dijat IS modja volt kiszabni...

Trabence 2009.01.17. 11:16:47

@korzo: Teljesen egyetértek veled...

Nekem is van DAS nemrég kötöttem szintén ezért...

Nekem egy 27éves BMW E21em... nemrég nekem is volt egy hasonló élményem a kocsival de szerencsére én elöl voltam és "csak" hátulra kaptam... :( A szerencsés voltam mert így nem adtam el a kocsit (és már szerintem nem is fogom), pedig volt vevőm is rá már le is volt előlegezve de a bumm miatt visszalépett a vevő, de így legalább bemutattam az előadásvételit és megkaptam azt a pénzt amiből meg lehetett csinálni szépen...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 11:30:43

HelÓ

Miért is kéne kaszkóztatni egy ilyen autót, meg pótbiztosítást kötni rá?

A balfasz összetörte.
A balfasz fizetett kötelező biztosítást.
A balfasz biztosítója fizesse ki a kárt.

Nemár az legyen a hibás, aki nem kötött arra biztosítást, hogy ha őt összetörik, akkor mivel nem fizet az összetörő felelősségbiztosítása, valaki legyen, aki perkál!
Ez az autó benne lehet kb 3 millában.
Egy három millás autó annyira nem is nagy, nem is drága.
És nemzetgazdasági szempontból is hasznosabban lett elköltve az a pénz, mintha vett volna egy új tragacsot.

Szóval nem kellene irigykedni, boyracerezni, meg ilyesmi.

:(

Tomi1973Wien 2009.01.17. 11:33:49

1. biztos van megoldas a helyreallittatasra, ugy, hogy a biztosito fizesse (a kulonbozetet meg a felelos), kerj ajanlatot szakszervizbol, es annak egy reszeert csinald meg. nalunk kifizetik az ilyet (kisebb-nagyobb) vita utan.

2. en nem CSAK az 50-55-60 felettieket vizsgaztatnam ujra, hanem pl. 50 eves korig 3-5 evenkent kotelezove tennek 1-2 ora varosi/orszaguti vezetest mindenkinek! nem csak az oregek hibaznak...

diktatorikus kleptokrácia 2009.01.17. 12:00:58

kár ez a nagy kár :(
követési távolság, wazze. mindenki köteles betartani a biztonságos követési távolságot, ami az autó, a sebesség ÉS a vezető képességeitől függ. és egyébként a váratlan eseményekből(ld. autók hirtelen megtorpanása, egyéb helyzetek) adódó veszélyek balesetmentes kivédésére is szolgál.
polgári per, mindenképp. ha nyugger, ha nem, az általa okozott kár és a biztosító által megítélt kártérítés/biztosítási díj különbözetére perelhető.
sok sikert, várjuk a fejleményeket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.17. 12:03:23

Hú pedig rohadt jól nézett ki az a Tojó :(

repecs 2009.01.17. 12:16:30

Aki a megfelelő követési távolságokat mantrázza megkérdezném: Hogyan lehet megfelelő távolságot tartani amikor ha van egy autónyi hely akkor besorolnak eléd.

Krisi 2009.01.17. 12:17:40

Dövan:
"Faszikám kér szépen szakvéleményt, hogy mennyiből lehet a kocsit helyreállítani a baleset előtti állapotra, fogad egy ügyvédet és a végén úgyis mindent a biztosító fizet."

Maga a szakvélemény és az ügyvéd kb. annyiba kerülne, mint maga a felújítás, plusz a per költségeit is neki kéne kifizetni mint perlő, a károkozó biztosítója elhúzná az ügyet minimum 3évig, és a végén legjobb esetben kifizetné a kért összeg felét.

Ezek után az ember kétszer is meggondolja, hogy akar-e bírósági szopást.

Szóval ez van, olyan világban élünk, ahol még a biztosításra is biztosítást kell kötnünk...

korzo 2009.01.17. 12:18:50

@Cornucopia:
És ha valaki a saját szabadidejében, hobbiból építgette a jószágot? Az bekaphassa?

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 12:20:59

@diablos: "MIAZHOGYnemfizetikkiaVÉTLENkárát??!!"

Ha nem kötöttél rá biztosítást (értsd: nem jelentetted be a biztosítónak a plusz cuccokat az autódon, ezzel megnövelve a biztosítási értéket), akkor nyilván nem fognak fizetni.

"PERELNI A VÉTKEST!!!"

Na ezt viszont megteheted.

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 12:21:40

@RufusMini: "20 éve velem is történt egy hasonló eset.
A biztosító arra hivatkozott,hogy nem tartottuk be a "követési távolságot" "

Miért, betartottad?

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 12:26:00

@Yocoo: "Hiába vannak valakinek jó reflexei és téli gumija ha egyszerűen állóra fékezi a kerekeket és a kocsi csak csúszik tehetetlenül."

Nem véletlenül találták fel az ABSt.

Leadfoot 2009.01.17. 12:27:56

Többen írtátok, hogy perelni kell a vétkest...

Ti melyik országban éltek? Szerintetek egy ilyen ügyből mikorra lesz pénz? Szerintem csak az 3-4 év, mire jogerős ítélet lesz...

Itt nincs más, hadakozni kell a biztosítóval. Pár éve én is hasonló baleset elszenvedője voltam és 3 hónapot kellett kötekedni a károkozó biztosítójával, mire a pénzemnél voltam, és akkor az enyém egy 4 éves tucatautó volt.

driftbalu 2009.01.17. 12:34:19

Pesten ha betartod a követési távolságot akkor oda pont befér egy autó ami ugye azt jelenti hogy lecsökken a követési távolságod kb 1 méterre... én inkább tartom a 2métert és bízom a 4tárcsában meg a jo gumikban meg az ABS-ben ezek még engem eddig mindig megmentettek... de már rám is futottak rám. az 1000kg-s corsa nem akart ugy fékezni mint az 1600kg-s scorpio :)

indapass90210 2009.01.17. 12:38:36

@Krisi:

Nyilván döntse el mindenki maga, hogy megéri-e neki a bírósággal "kockáztatni", bár szerintem ez eléggé egyértelmű ügy ahhoz, hogy érdemes legyen. És akkor sem pénzre menni, hanem a kocsi baleset előtti szintre való helyreállítására. Ne úgy tűnjön, hogy nyerészkedni akar a felperes, mint ahogy ez sokszor jellemző.

indapass90210 2009.01.17. 12:39:47

Azt magyarázzátok már el, hogy miért kell a vétkest perelni, ha egyszer ő kötött arra biztosítást, hogy az általa okozott károkat megtérítsék?

Szsrobert 2009.01.17. 12:46:42

Ne vegye senki rossz néven, de autóra sok pénzt költeni rossz befektetés.Bármikor ellophatják, összetörhetik, a biztosító pedig csak beszedni szereti a sok pénzt, fizetni nem szeret.
Pályán használva is ripityára törhet egy pillanat alatt.
Az autóbuzéria a kőgazdagok hobbija.
Természetesen ugyanúgy bosszantja az embert az is, ha egy figyelmetlen közlekedő a 80ezres Ladáját töri, mint a 4 millás autóját.Sőt!A Ladára alig kap valamit, a javítást, az utánjárás idejét, költségeit, a javítás időtartamáig másik autó bérlését, a kellemetlenségeket a biztosító talán részben téríti.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 12:47:24

@dennisthemenace:

A gond csak az, hogy se a hülyeségre, se az öregedésre nincs gyógyszer, csak az utóbbi könnyebben kiszűrhető.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 12:47:52

@Hrzrasn:

Mit is kellene bejelenteni a minek?
A biztosító felé?
Miről beszélsz?
Van a felelősségbiztosítás, amit arra köt az ember,hogy ha szart csinál másnak, akkor ne az ő gatyája menjen rá.

Milyen megemelt díjról beszélsz?
Az ellenség többet fog fizetni, mert én bejelentettem, hogy megdupláztam az autó, értékét, a teletankolással?

Vagy én fogok többet fizetni, mert "drága" autóm van?

Nem értelek.

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 12:48:40

@Leadfoot: "Szerintetek egy ilyen ügyből mikorra lesz pénz? Szerintem csak az 3-4 év, mire jogerős ítélet lesz..."

Öcsém pár hónap alatt megoldotta, ügyvéddel. Bírósági szakaszba el sem jutottak, mert elôtte csengetett a vétkes - gondolom a védôje megsúgta neki, hogy nem érdemes izmozni.

Szerintem tárgyalásig el sem jut(na) a legtöbb ilyen ügy, ha az emberek nem lennének olyan birkák mint te, és élnének a törvény adta lehetôségekkel.

driftbalu 2009.01.17. 12:49:08

arról meg ne is beszéljünk hogy egy törött autót nehezebben adsz el... (ha ért hozzá a vevő) ha nem akkor keveset használt makulátlan törésmentes :) de hát tehetsz te arról h egy mammentó telibecsókolt hátulról?

HöZsö 2009.01.17. 12:51:36

ÓÓÓgyász.

Sajnos rá kellett jönnöm, hogy felújítás a gazdagok sportja. A szegényember jobban jár, ha megveszi az izgalmas autót, megcsinálgatja hogy ne essen széjjel alatta aztán használja. Mert nem a 7 számjegyű összeg, hanem az évek munkája van ilyenkor oda. A tökéletes autó-->törött autó átmenetnél rosszabb nincs.

dennisthemenace 2009.01.17. 12:51:59

@Gee Halen: Pontosabban diszkriminalhato.
De ez csak a Balkanon szokas.

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 12:56:58

@kolbászoszsömle: Ha casco-ra bejelentetted a magasabb biztosítási értéket, akkor az nem csak akkor jön jól, ha te csinálsz hülyeséget, hanem a kárigényednél is lobogtathatod, hogy neked ennyit ér az autód. Ennek hiányában fogadhatsz saját szakértôt szerintem. Ami nem olcsó.

AtoszMester 2009.01.17. 12:58:01

Nem kell rögtön perelni a banyát.

A Biztosítótól kell PÓTKÁR-FELVÉTELT kérni, ekkor a roncsot elviszik egy autószerelő műhelybe, rendesen megnézik, hogy igaz-e, amit a tuningról és az új alkatrészekről mondasz.

Így történt velem is, hogy amikor lezúzták a szépen felújított Seat Cordobámat, akkor csak egy sima autót fizettek ki nekem.

Pótkár-felvételen viszont külön átutalással kifizették az alufelniket, peres gumikat, spoilereket, kipufogót, sőt, bedobtam egy számlát a korábban történt kasznizásról, klímatöltésről, még azokat is :).

És mindez a KÖBE-nél történt. Én az összes eddigi (mások által okozott) balesetem során kapcsolatba kerültem a köbével, és mindent normálisan kifizettek, letárgyaltak.

AtoszMester 2009.01.17. 13:02:54

@Leadfoot: "Szerintetek egy ilyen ügyből mikorra lesz pénz? Szerintem csak az 3-4 év, mire jogerős ítélet lesz..."

Nekem külföldi okozta a balesetet, Magyarországon történt a káresemény.

Akik azt várják, hogy mikorra lesz pénz, azok járnak legszarabbul. Tenni kell érte, Én például e-mailben zaklattam a külföldi biztosítót. A balesettől számítva Másfél hónap alatt bakszámlámon volt a pénz, a fent említett pótkár összeggel együtt, pedig a rendőrség is üldögélt az ügyön.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 13:03:44

Én a szerdai ónos esőben is közlekedtem a Hacsival...azt vettem észre, hogy hátsókerekes autóval sokkal könnyebb a közlekedés jeges úton :))

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 13:06:34

Ha nekem ilyen f*sza "versenyszerű" autóm lenne, nem is állíttatnám forgalomba. Az utcán versenyezzek vele? Ha ki tudtam fizetni egy teljes felújítást, ki tudok fizetni egy trélert is, ami meg "visszajön" a megspórolt adókból, vannak jó üres betonplaccok szerte az országban.

Bocs, ez az én véleményem. Ez nem lótifuti autó, nincs helye a hétköznapi forgalomban. (bár, láttam én már Lidl parkolóba várásrlási céllal beálló Ferrarit :))

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 13:10:30

@dennisthemenace:

Palik szavajárásával: Öhhüümmmm? Diszkrimináció: 30-as tábla, 35-tel haladó kispolszki BUSTED!
40-es tábla, 120-szal tépő éjfekete Passat némi "bizalmas csevely" után (Csillagok Háborúja): "Ezek nem azok a droidok amelyeket keresünk, haladjon tovább!" :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 13:17:19

@Hrzrasn: hmmm...

Ezek szerint kössek CASCO-t, hogy a biztosító kifizesse azt a kárt, amit a másik okoz...

lol

belvárosi 2009.01.17. 13:17:33

@nyelv-ész:

Az én barátnőm 24 éves....6-7 éve van jogsija, és rendszeresen vezet. Nem szar autókat, szerintem nem is szarul.
Az eset.
Jobbrabkanyarodáskor hátulról megtolta egy terepjárós kb 40-50 közötti pasi.....vadrács és társai. Míg a barátnőm a gyerekülésből kiszedett 1.5 éves kölykünket tartogatta a pasi felesége töltötte ki a kék-sárgát. Utána egy nappal kénytelen voltam újra felkeresni, mert a mama csak azt írta fel, hogy MI NEM TÖRT össze a mi kocsinkon...nem tudom, biztos rutinja volt a biztosítási csalásokban.
Szóval nem attól függ, ki hogy vezet, meg milyen ember, hogy hány éves, vagy férfi-nő-e.
Vannak jó vezetők, rossz vezetők Jó emberek, meg szar emberek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 13:22:50

@belvárosi:

Ez már olyan kataszrtofális, hogy már csak röhögni tudok. Biztosra mentek...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 13:23:45

@Gee Halen:

Te hülye vagy.
Nettó hülye.
Ez az autó nem egy izomkolosszus versenyautó.

Annak vicc.

Elég jól néz ki, elég jól megy, de ez nem az az autó, amivel állva kell és lehet hagyni a lámpánál egy egyhatos szuzukit...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 13:27:39

@kolbászoszsömle:

Jó, akkor ha azt mondom, hogy a felújított 40 éves Skodámmal közlekedem a mindennapokban, az sem hagy ott senkit, de mégse vinném ki forgalomba.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 13:29:09

@kolbászoszsömle: Nagy butaságot beszélsz ám, remélem tisztában vagy vele :DD

Hrzrasn (törölt) 2009.01.17. 13:30:16

@kolbászoszsömle: Nem. Hanem azért, mert te is lehetsz hibás a következô alkalomnál. És akkor ugyebár nem fizet a KFB.

statik 2009.01.17. 13:30:55

Kressz kimondja, hogy megálláskor rögzíteni kell az autót. Én biztosítóm nem állta az előttem lévő autó elejét, mert nem tartotta be a kreszt. Az ürge perelhette a biztosítót, amit el is veszített...Tehát ez nem igaz, hogy ebben a szendvicsben mindig a hátsó a hibás.

statik 2009.01.17. 13:37:03

Azért a hátulja alig sérült meg...Ha nyomta volna a féket rendesen, az eleje szerintem éppen megusza, és csak a hátulját kéne javítani, de azt nagyon...
Azért én is sajnálom az autót.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 13:47:12

@Gee Halen:

Jahogy

Átpirult a fehérsége...

lol

Kár érte.
Fehéren jobb volt.

Én vagyok az! 2009.01.17. 13:48:01

Azért a két autó nem egy kategória!!!

Én vagyok az! 2009.01.17. 13:48:58

Ez két különböző autó...

gorcskari 2009.01.17. 13:51:17

Nem kár érte, g*ci ronda egy autó!

Én vagyok az! 2009.01.17. 13:54:49

Görcskari! Neked milyen autód van

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 13:55:51

@Én vagyok az!:

Gondolom (de csak gondolom) a Skodás párhuzamra írtad: abból a szempontból de, hogy sokba került a felújítás és magunk voltunk ott a "szülésnél".

A fehér meg a piros ugyanaz az autó (de ezt is csak gondolom, különben TóthZé nem tört le volna annyira: "Hopp, van másik!" :))
Különben meg ott látod a lap tetején az első fotón, ahogy fehérről pirosra festődik át...

TóthZé 2009.01.17. 13:58:06

@Gee Halen 2009.01.17. 13:41:33
@kolbászoszsömle:

Ja:
belsoseg.blog.hu/2009/01/04/kesz_a_hachim_majdnem

A félreértések elkerülése végett, két különböző autóról beszélünk. Az enyém még mindig fehér, téli álmát alussza egy fűtött garázsban és karcmentes. Ez a piros-fekete egy szerencsétlen márkatárs kocsija.

Én vagyok az! 2009.01.17. 13:58:39

Nemtudom milyen Skodárol beszélsz, én frankón írtam ,hogy nem ugyanaz a két Toyota! Elvastad a cikket a fehérről?
De ha kicsit jobban megnézed a két autót rá fogsz jönni...
A fehér legalább 2x annyiban van valakinek!

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 13:59:10

Nem ugyanaz az autó, ez nem tézé versenyautója.

És gyári volt benne a motor, azt hiszem hogy egy HKS légszűrő volt az összes túning rajta. De még így is baromságokat beszélsz kolbászzsömle :)

a_q 2009.01.17. 14:00:32

Ilyen hármas ráfutásnál ki ad kinek betétlapot? Az utolsó mindenkinek??

1:28 2009.01.17. 14:03:41

A nyuggert hagyjátok ki a buliból, ő fizette remélhetőleg a kötelezőt. Mi köze innentől az egészhez, még ha rosszabbak is a reflexei/elaludt stb.? Miért pereled be? Hibázott -> van biztosítása -> a biztosító helytáll. A biztosító dolga mennyiért vállalja az ilyen ügyfélcsoportot (a bojrészereknél szokásos TKnál szerintem jobban jönnek ki ezzel a korosztállyal)
Ha a biztosító szarozik, na akkor őket lehet és kell perelni: véleményem szerint kötelesek a törés előtti állapot helyreállítására. Előbb utóbb megtanulják az európai módit... Szerintem hamar peren kívüli egyezség lesz, ha nem akarsz nyerészkedni. Ha pedig sok az ügyvéd díja, amit sajnos csak részben tudsz ráverni a biztosítóra, - még ha igazad van is - akkor pedig tényleg köss előre jogvédelmi bitosítást. Tapasztalatom szerint korrektek.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2009.01.17. 14:09:22

@non olet: casconál nyilván, de a kötelezőnél nem kéne így lennie

Geza16V 2009.01.17. 14:12:34

Amúgy kár a Hacsiért, egyik kedvenc kocsim. Reméljük, hamar újra összeáll.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 14:19:03

@[Walaki]D`Lair:
@[Walaki]D`Lair:

őőő

Akkor még nem vezettél erős autót, ha ez gyári állapotban versenyautónak minősül szerinted...

@Geza16V:

Nem azt mondtam, hogy nem hagyja ott, hanem azt, hogy nem hagyja állva...

Krisi 2009.01.17. 14:31:43

@kolbászoszsömle: Nem csak egy erős autó lehet versenyautó. Driftelésnél főleg nem, az a verseny nem csak a lóerőkről szól.
De itt szerintem senki sem beszélt versenyautókról, hanem hobbiautókról. A kettő nem ugyanaz!

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 14:54:28

Nem versenyautónak minősül, de az hülyeség hogy 1.6-os szuzuki problémát okoz vele...:))

Vezettem már erős autót nem is egyet, de a hacsi sokkal kiegyensúlyozottabb és élvezetesebb mindennél :DD

Pöle Peta 2009.01.17. 15:05:17

Ajaj, van baj : (
Pár hónapja még a találkozón csodáljuk, most pedig GTK : (
Sajnálom, de legalább a tulajnak nem lett baja, és reméljük, hogy majd újra láthatjuk valahol valamikor : (

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 15:06:42

@Krisi:

Nézd

Volt itt egy kolléga, amelyik szerint egy ilyen autó nem való a közútra, merthogy az nem versenypálya.

Erre meg mertem említeni, hogy egy ilyen autó gyári állapotában nem az a kategória, amivel keménykedni lehet, mert egyszerűen nem elégerős hozzá.
Foghagymaszagú lesz az igyekezet.

Driftelni igen, meg autókázni.

@[Walaki]D`Lair:

Jah, vicces és küddős szerkezet.
Volt már egy tesójához szerencsém. ;-)
Szerettem.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.01.17. 15:22:09

@TóthZé:

Ja! Én már megijedtem, hogy ugyanaz az autó, csodálkoztam is, hogy lett ilyen rövid idő alatt piros villám. Nekem úgy jött le a cikkből, hogy ugyanarról van szó (a fehér adataira nem emlékeztem, csak belinkeltem az oldalt, így utólag már én is értem).

A nem kívánt félreértésekért elnézést kérek!

stower 2009.01.17. 15:28:13

Részvétem. Ugyanakkor nem értem, hogy egy ehhez hasonló hobbi autó mit keres ilyen fos-szar időben a Váci úton. Nekem is van egy különleges autóm, de már csak a sózott utak miatt sem vinném ki ilyen időben. És akkor még nem is volt szó a csúszós úton autózó kamikáze nagyikról:)
Ez felelőtlenség volt kolléga...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.17. 15:44:57

hA MOTORIKUSAN KÖLTESZ AZT AUTÓRA AZ SENKIT NEM ÉRDEKEL.Ha pl. veszel bele drága olajat ,mindenből a drágát az töréskor nem lehet beszámítani hiába van az autó 3 millióba abból a kaszni max 1 milla.Ha veszel egy új autót ott sem értéknövelő ha a szervízben többszázezret ráköltesz.Nem érdekli a biztosítót még a drága futómű,drága féktárcsa,drága kiegészítők.Sajnos a nem gyári extrákat nem köteles kifizetni a biztosító.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 15:52:48

Én egyszer álltam le piroslámpázni a hacsival, de akkor is csak azért mert haverom ült mellettem és rámutatott egy X Type-ra hogy na azt nem nyomja le a hacsi. Abban két kopaszkás úriember ült, és igen gavalléros rajtot vett a sofőr, toltam neki én is és "lenyomtam". Én voltam a legjobban meglepődve, nekem elhiheted :DD Nem tudom milyen motor volt a jaguárban, de virult a pofám :DD

Amúgy decemberben szó nem volt sózott utakról, nem értem mit hemzsegtek ezen megállás nélkül...

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 16:09:08

Ja és a cikknek ezen része, hogy "ez pedig nem egyszerű feladat egy 25 éves autónál, amihez gyakorlatilag csak bontott alkatrészeket lehet kapni" nem igaz, az alkatrészeinek a 85%-át körülbelül meg lehet venni a mai napig vadi újonnan a Toyotától :) Igaz nem olcsó...

Droopy79 2009.01.17. 16:11:20

Nem számit itt az autó kora. Én egy két éves, elég ritka, Mugen tuningos VTI-vel voltam szenvedő fél, egy nő sávot váltott, csak ott volt a kocsim eleje, a jobb eleje megtört. Allianzos kötelező, azt hittem, sima ügy lesz. Hát nem. A kárfelvevő meglátta az első lökháritót, azt mondta, ez nem gyári, és mivel 2 éves az autó, tériti rá a gyári új értékének 80%-át. És igy tovább a többi egyedi cuccra is (lámpa, gépháztető). Az, hogy ez igy gyári, nem hatotta meg, neki nem volt ilyen tipus a listájában, csak sima VTI. És benyögte a hüledezésemre, hogy ha nem tetszik, pereljek... Magyarul, az eredeti állapot helyreállitásáért kellett volna fizetnem kb. 100-150 ezer forintot egy kb. 250-300 ezres kárnál, két éves autón, vétlenül... Szerencsére találtam egy normális márkaszervizt, ahol rendesen felvették a kárt és meg is csinálták.

Till@ 2009.01.17. 16:27:06

Ne máááááááááá!!! Munkába menet minden reggel gyönyörködtem benne, hogy milyen szépen lett felújítva. Remélem nemsokára ismét régi fényében pompázhat!

stand.by 2009.01.17. 16:35:36

Követési t á v o l s á g ! ! !

Nem tudjuk a részleteket, de hogy lehet elvárni a többi vezetőtől, hogy ha a kocsisor után 1 méterrel haladó fiatal "srác" hirtelen padlóféket nyom, akkor azt bárki lekezelje. Ha mindenki betartaná a normális követési távolságot, tuti hogy kevesebb ráfutásos baleset lenne.

Az persze más tészta amikor az álló sorba belemegy a rádiótelefont buzgeráló júzer.

Rocky 2009.01.17. 16:36:13

Először is részvétem a Hacsirokú-ért!
Nekem egy 18 éves fehér Toyota MR2-m van, igaz "csak" gyári állapotban...
Egy másik blogban már leírtam, de ide is illik:

Az irodánk parkolójában nekem tolatott a szomszéd konyhán dolgozó konyhásnő gyereke.
Csak azért vettem észre mert szólt a riasztóm és a szemben lévő irodából vadul mutogattak.
Kimegyek, látom a szörnyűséget (6 éve használom városban, de semmi ütközésem még nem volt vele, makulátlan a kocsi).
A gyerek közben mintha mi sem történt volna, száll be a kocsijába... Kérdezem:
-Ezt most miért kellett?
-Mit miért kellett?
-Belém tolattál, nem gond?
-Te mirül beszélsz?
-Nézd meg, arról!
-Na jó, tényleg egy picit hozzád ért.
-Akkor légyszíves a betétlapot, iratokat vedd elő!
-Én most elmegyek, mert nincs nálam.
-Te most nem mész sehová.
-Mé, mit csinálol, meg fogol ütni? - és elindul felém, amolyan kötekedős, dühüs macska tartással (nálam egy fejjel alacsonyabb és kb. 20 éves lehetett).

Na erre, a fél iroda kijött, körül vettük, hívtam a rendőrséget. A gyerek ennek ellenére elment gyalog, hozta a sittes rokonát.
Mire visszajött, már a rendőrök várták.
Felvették az adatait, kiderült, hogy 17 éves, nincs jogsija, nincs kötelezője, az apjáé a kocsi. A rendőröknek azt mondta, csak gyakorolt a parkolóban, ami nem igaz, mert az anyjához jött a konyhára ebédért.

A vége az lett, hogy nekem a MABISZ kifizette az általa becsült 86000 forintot (becsületükre legyen mondva, mindent cserére vettek fel (első sárvédő, díszléc), de a rezsi órabér 2000 ft volt, avulást kétszer számolt, egyszer az alkatrészre, a végén meg az egészre), a rendőrségi határozat alapján, amiben még megbüntették 40000 forintra és gondolom a MABISZ sem 86-ot fog behajtani rajta...
Olcsóbb lett volna kötelezővel...
Persze fél év kellett hozzá és szerencsére nem MÁV-os volt.

Szerintem a veteránokra és a youngtimer-ekre is lehet valami külön biztosítást kötni, gondolom horror összegért... meg ahhoz még kell 12 év...

autosave 2009.01.17. 16:39:41

@Jacopo Belbo: "Csúcsforgalomba vinni csúszós úton, Budapesten, nos, ez nem vall túl nagy bölcsességre, előrelátásra, még akkor sem, ha vezetője jelen esetben nem tekinthető vétkesnek."

Akkor ezek szerint én hülye vagyok, mert mindig akkor megyek a kocsival és oda ahova épp szeretnék. Nem elmélkedek ilyen baromságokon... :D

Macskanátha 2009.01.17. 16:42:01

Én eleve nem értem ezt a régi Toyota Corolla imádatot. Ezek a régi szarok életveszélyesek, hiába újítod fel a karosszériát, attól még nem lesznek benne légzsákok, sőt, talán még ABS sem. Értem én, hogy a drifteléshez jó a hátsókerék hajtása, de minden driftőrült jobban járna egy E36 BMW-vel, pláne, ha 328i változat. Ha tényleg 3 milliót költött a Corolla tulaj erre a most összetört gépre, akkor ennyiből olyan Bömöst kapott volna, hogy megszólal. És a hátsókerékhajtás plusz az erős motor mellett ott figyel benne az ABS és a négy airbag is, ami azért fontos, mert ugye egy "kilinccsel előre" driftesnél nem árt, ha van oldallégzsák is. Plusz az E36 még nyáron is használható, mert van bennük klíma! Eltérően az "igényesen felújított" Toyotától, ahol a képek szerint kézzel kell tekerni az ablakokat, mert a milliókból nem jutott 30 ezer forint egy pár ablakemelő szett beszerelésére...

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.17. 16:52:21

Japán papírgokart, kár volt ennyit rákölteni. Mondjuk 2db e30 M3-ast hajthatott volna szét kompletten kb ennyiért, ami most odalett egy másodperc alatt.
Megérte?
Értem én, hogy megszállottság, meg stb, de mindennek megvan a határa. Ma, ebben az országban és ebben a városban az tartson ilyen felújított csodát, akinek megvan a pénze még másik (harmadik, negyedik) autóra, és azok fenntartására, tárolására, stb.
Különben csak egy álmokat kergető lúzer, akinek előbbutóbb úgyis ellopják, feltörik, letörik, meghúzzák, lezúzzák, szétlopják, ő meg csak öli, csak öli, csak öli bele a pénzét.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.17. 17:00:32

@Droopy79:"Szerencsére találtam egy normális márkaszervizt, ahol rendesen felvették a kárt és meg is csinálták. "
és melyik márklaszervíznél lehetz kötelezőt kötni??
ugyanaz a kárszakértő veszi nekik is fel csak ott kap egy kis lét a zsebbe is.mi is ezt csináljuk elmegy a laikus a biztosítóhoz és semmit sem vesznek neki fel,ugyanaz a kárszakértő nekünk jobban zámol.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:06:05

@Mioporfeszosz: Igen, megszállottság, szerelem autóbuzéria...mindenkinek megvannak a rossz tulajdonságai :))

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:06:52

@stand.by: Tudtommal a kedves tulaj harmincon éves, nem magamfajta fiatal suhanc :)))

zero 0 2009.01.17. 17:13:25

Bocs!!!!

De mi a fészkes franc került ezen 3 millába???????????????????

Micsoda bömöst kapott volna érte vaúúúúúúú!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rocky 2009.01.17. 17:14:22

@Macskanátha: @Mioporfeszosz:

megjöttek a BMW-sek...:)

A Toyota az Toyota akinek ezt magyarázni kell az ne vegyen ilyesmit. Én MR2-vel járok (nem tudom van-e középmotoros bmw:-)), de az én szívem is megdobogtatja minden 10-20-30 japán sport vas!

Ivan Kozirev 2009.01.17. 17:23:20

Néhány kommentelőnek: El tudom képzelni, hogy egy ilyen balesetet mennyire jól kivédhet, ha 50 felett mindenkit kötelezünk 2 évente újravizsgázni. Gratulálok. Mintha minden balesetet nyugdíjasok követnének el, mert azok hülyék és vakok, meg ilyenek. :(

Krisi 2009.01.17. 17:23:29

Na, vajon melyik BMW-s oldalra kerülhetett fel a cikk?

:)

Amúgy szerintem is pénzkidobás ekkora összeg egy ilyen autóra, de megértem, hogy valakinek ez az álmai netovábbja.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:24:09

@zero 0: teljes motorfelújítás, diffi felújítás, komplett lakatolás, kasztnierősítés, egyedi fényezés, futóműfelújítás...ez nem a kalibrások-féle rágittelünk és elkenjük alapozóval "felújítás"...

titoo 2009.01.17. 17:26:53

Kár érte, gyönyörű autó, láttam majdnem minden nap a Bakáts téren, és csorgott a nyálam :)

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:27:30

@Krisi: Igazából ezt az autót akkora kultusz övezi azokban a körökben ahol tudják mi ez, hogy magasabb az eszmei értéke mint pl. bármelyik ferrarinak :))

Macskanátha 2009.01.17. 17:27:38

@[Walaki]D`Lair: Esetleg, ha tételesen rámutatnál, hogy miből vontad le a szellemi állapotomra vonatkozó következtetést? Különben csak egy kis balfasz fikanick vagy. Miben nem volt igazam? Nem jobb, gyorsabb, erősebb, kényelmesebb, és főleg BIZTONSÁGOSABB egy E36 BMW 328i, mint egy 25 éves japán ótvar? Benne vannak a légzsákok, az ABS, és a klíma, vagy nincsenek benne? Jobban járt volna egy ilyennel anyagilag és műszakilag is, mint egy 3 millióért felújított japán kisautóval, vagy nem járt volna jobban? Akkor meg miért ÉN vagyok a hülye, és nem te? :-))

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:29:04

De hogy levonjam a hülye bmw-s hozzászólótól a tanulságot: ha van a kocsidban ABS (és neadjisten légzsák) akkor az megállítja a mögötted jövő autót is...XDDDDDDDDD micsoda marha...XDDDDDDDDDDDDDDDDD

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:30:25

@Macskanátha: Annyira buta vagy, hogy le sem állok veled vitatkozni, mert ha lesüllyedek a szintedre akkor "legyőzöl" a rutinoddal...

T-boy (törölt) 2009.01.17. 17:34:06

Hát..volt egy jó festése,de ahogy
elnézem a motorteret,hűtőt,nem volt
az utolsó csavarig visszabontva..
Ja és gittekből ítélve lemezig lecsiszolva sem.Szerintem ennyi a minimum
egy"teljes felújításnál"!?

zero 0 2009.01.17. 17:39:11

Ha esetleg tételesen kiírná,hogy miből jött össze a 3 milla!!!!

Na arra szerintem sokan kiváncsiak lennének!!!!!!!

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.17. 17:40:12

Nem újravizsgázni, hanem rendesen levizsgázni kellene.
Ezen túl is mindenki hibázhat, néha az autóversenyzőket is eléri a közúti autótörés réme, az pedig már egyéni szoc. probléma, ki hogyan védekezik ez ellen.
Aki kihívja a sorsot és vagyonokért kipimpelt muzeális csodában feszít, az ne lepődjön meg, ha egy pillanat alatt odalesz amiért dolgozott.

Rocky 2009.01.17. 17:54:58

@Macskanátha:

Ezeket a kocsikat nem arra találták ki, hogy bennük ez mag az...

Nem kell se ABS, se szervó, se semmi dögnehéz szarság bele.

Kell egy jó motor, meg hátsókerékhajtás...

És egyébként ha BMW-zni akarsz tedd azt, de ne itt hirdesd az igét!

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 17:56:38

@zero 0: Senki sem mondta, hogy ez a kocsi került 3 millába :)) De annyiba is kerülHET, amennyiben minden amit leírtam teljesül :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.17. 18:05:15

@Mioporfeszosz: Azt a kárörvendő tudákos körtefaformádat.
Ekkora egy parasztot...
Jó hogy nem azt mondod,hogy megérdemelte, fasznak van neki ilyenje.
Kapjál már a fejedhez!

Macskanátha 2009.01.17. 18:07:04

@Rocky: szerintem ami számít, az a tömeg / lóerő arány! Márpedig a 328i nagyobb súlyát kompenzálja az erősebb motorja. A légzsákok pedig szó szerint élet-halál kérdése, hiszen ha driftelés közben kilinccsel előre kisodródsz, akkor hogy úszod meg az oldallégzsákok nélkül? Vagy ott van a klíma. Anélkül hogyan tudod használni nyáron? Szóval lehet, hogy van tömegük ezeknek a cuccoknak, de biztos lehetsz benne, hogy nem holtsúlyként kerülnek az autókba...

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 18:09:31

@Macskanátha: A driftelés versenypályára való. Versenypályára pedig nem kell sem a légzsák sem az ABS sem pedig a se semmi...

subtotal 2009.01.17. 18:13:44

@Macskanátha: úgy tudod használni nyáron, hogy letekered az ablakot. :)

Én is azt csinálom, csak leengedem. Egy BMW-ben, amiben kétoldali digit klíma van. Csak városon kívül klímázok!

Akik pedig általánosan fikázzák a BMW-seket, azok is húzzanak a sunyiba! Miért kell ez?

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 18:19:15

Bizony, a BMW jó autókat csinál...pl ott az új M3...vagy a Z4 M...vagy az X6!

Csak macskatakony beszél hülyeségeket. Akinek nincs az autójában ABS, az csak rágondol a fékpedálra és meghal? Tényleg, blokkolásgátló nélkül nem lehet fékezni...Klíma nélkül mindenki belefullad a saját olvadó zsírjából kiáramló toxikus gázokba, és légzsák nélkül minden koccanásnál csak fogminta alapján azonosítható biológiai massza lesz a testekből...ugyan hagyjuk már

RufusMini 2009.01.17. 18:40:41

@Hrzrasn: Belelöktek az elöttem állóba és így összejöttünk 5-en...

XJS · http://www.ae86.hu 2009.01.17. 18:43:52

A tulaj jo baratom, nem egy boyracer tipus, tudomasom szerint sosem keveredett meg piroslampas faxmeregetesbe...A neni sem biztos,hogy nyugdijas, csak az hogy idos, de attol meg lehet dolgozo es nem nyugdijas? Annyira szanalmas ez a magas lo...Nem volt szerencseje szegenynek, ennyi. Senki nem haragszik ra, ilyen kortol fuggetlenul barkivel elofordulhat barmikor. A hacsi mellesleg aznap azert volt hasznalatban, mert az elsodleges auto mellett be kellett toltenie a csaladszallito szerepet nem tervezett modon... Miert kell rogton ilyen negativ hozzaallassal jonni, hogy "az a hulye, aki ilyet kivisz a decemberi bp-i forgalomba"? Ezer es egy oka lehet, amiert hasznalni kenytelen az ember a feltve ovott kedvencet...

A felujitas azert nem volt 3 misi, inkabb a kettohoz kozelebb volt. Hangsulyozom, nem restauralas volt, hanem egy teljeskoru felujitas, azaz tobbek kozt nem lett homokolva a kasztni. Es igen, valoban lehet hozza az alkatreszek 85%-at kapni, de pld ajtokarpitot vagy hatfalat nem..(ugye Walaki? De javits ki mester, ha rosszul tudom...) A szendvicsben akkor vetkes a hatso, ha a az elotte haladok mar allnak (mint itt is) mert akkor egyertelmu a kovetesi tavolsag be nem tartasa. Az "uristen ennyibol mi mindent.." ill. "minek erre ennyit" es egyeb markafasiszta kommentekre meg inkabb nem reagalnek...Annyira uncsi ez a netes szajkarates pocsmeregetes az egyes markahivok kozott (es itt nemcsak a BMWsekre, de a bigott toyotasokra is gondolok...meg ugy altalaban)
Pillanatnyilag az elso karfelmeres tortent meg, ami alapjan gtk, potkarfelvetel meg majd egyszer csak.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.17. 18:45:10

Nem örvendek én senki baján, csak realista vagyok. Pesti forgalomban az autónak az a dolga, hogy törjön. Pont.
Erre kell készülni. Lehet bízni, hinni, akármi, de a forgalmat és a sok zsibbadtat elnézegetve napi 14órán át, -ahogy életem egy szakaszában éjjelnappal, télennyáron nyomattam-, csak ez kristályosodhat ki az emberben.
Ennyi erővel szerencsejátékozhatna is, aki milliókat öl úgy a vasba, hogy az soha meg nem térül, ha megtörik.
Ez nem kárörvendés, ez realizmus.
Nem mellesleg nincs mire örvendenem, vagy írigykednem, mivel közel nem foglalkoztat jobban ez a gép, mint egy rendbetett 40éves trabant mondjuk.
Annyit is ér a szememben, technikatörténeti érdekesség, nem arra alkalmas, hogy napi szinten kényelmesen közlekedj vele.

Krisi 2009.01.17. 19:00:42

"Vagy ott van a klíma. Anélkül hogyan tudod használni nyáron?"

Hehehehehehe :) Szerinted hogyan autóztak az emberek 100 éven át?

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.17. 19:11:14

Más volt az út, a forgalom, mások a távolságok, mások az elvásárok.
Ha ma bemennél úgy egy étterembe, ahogy az 50es években mondjuk egy jómódú texasi paraszt, könnyen lehet, hogy megkérnének, távozzon uram.
Ugyanez az átizzadt ruha és X órás dugóban bepállott testszag, lehetni lehet, csak éppen nem 50évvel ezelőtt vagyunk.
Ez ma divatos, sokan "visszasírják" a múltat, akad aki egészen a honfoglalásig menne vissza ;),de a múlt kurvára nem jön vissza. Pl csak azt szokás elfelejteni, abban a bizonyos múltban sosem volt 2 millió autó és 8millió ember mondjuk budapestre beszorítva.
Abszolut vicces, amikor a multatvisszasíró illető rádásul elkezdi ezeket a jelenkori dolgokat felhánytorgatni és szemérehányni, úgymond mindenki másnak, miközben pont ő és az autója is egy tipikus példány a 8/2 millióból ;)

Norx 2009.01.17. 19:14:37

"Különben csak egy álmokat kergető lúzer, akinek előbbutóbb úgyis ellopják, feltörik, letörik, meghúzzák, lezúzzák, szétlopják, ő meg csak öli, csak öli, csak öli bele a pénzét."
Persze mennyivel jobb lenne, ha azt a lóvét drogokba, gyerekpornóba, kurvákba, vagy politikába fektetné...

Norx 2009.01.17. 19:16:55

ABS: csak én vagyok olyan tapasztalatlan antiautóbuzi, aki elhiszi azt (netem olvastam) hogy BIZONYOS ÚTVISZONYOK KÖZÖTT ABS-szel hosszabb úton áll meg az autó? (lásd vékony hóréteg)

Norx 2009.01.17. 19:19:48

Aki meg fél, ne menjen driftelni. Oldallégzsákkal bárkinek lehet nagy a pofája, de ha sport lenne (és nem pénzesköcsögök meg kopaszbuzik szórakozása)akkor a tudás és technika lenne az életmentő, nem a lufi.

T-boy (törölt) 2009.01.17. 19:26:13

Egyenes úton ABS nélkül az álló kerék
összetolja a havat,így előbb megáll a
kocsi.Ezzel kb.vége is az ABS hátrányainak.

subtotal 2009.01.17. 19:26:48

Vannak olyan viszonyok is, ahol tök mindegy, sajnos :(
Anno '99ben én is úgy jártam, hogy egy lesózott útról bekanyarodtam egy mellékutcába kb 20-szal enyhe fékkel (ABS-es autó), az autó blokkolt és úgy mentem neki az út másik oldalán ácsorgó villanyoszlopnak, hogy raktam 1-esbe egyből a verdát. Semmi nem használt.

Most ősszel pedig nekimentem tökéletes útviszonyok között egy előttem kikanyarodó autónak. Én azt néztem, hogy mehetek-e én is, ő előttem pedig lefulladt. Ezek a szopások benne vannak sajnos. Mindenki elnézhet valamit.
Ha szerencséje van akkor csak ilyenek történnek vele.

Norx 2009.01.17. 19:27:33

És érdekes, a 20 éve is lejárt lemez kocka Ladámmal mindig megálltam időben, mindenütt hoztam a megengedett sebességet (+10%), gyorsultam a forgalom tempójában, és mindkét koccanásnál én voltam a vétlen. És még csak rá sem toltak az előttem állóra (fékezettre). Egyszer Vectra, máskor Octavia jött belém.
Szóval, aki pöcs/picsa, az baszhatja az ABS-t meg a jelenkori technikát.
(tény, hogy lecseréltem Ladát, mert egy frontálisnál bennedöglöttem volna, igaz, a mostaniban is)

subtotal 2009.01.17. 19:29:02

Egyébként nagy fékezéseknél nekem egyből autómatikusan a tükrön a szemem, hogy mit csinál a mögöttem jövő.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 19:33:39

@XJS: Hát ja, a belső burkolatok és kárpitok nagy részét már nem lehet kapni, meg ami van az sem összeillő színekben általában :DD

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.17. 19:37:51

Azt még hozzátenném, hogy a "nem az előttem menő hanem az ő előtte menő féklámpáját nézem" technika igen hasznos tud lenni a közutakon :) Annyi probléma van ezzel mondjuk a hacsiban, hogy még a régi swift mögül sem látok előre annyira alacsonyan ülök benne :D:D:D

T-boy (törölt) 2009.01.17. 19:58:03

Norx
A Ladát könnyen magadra csukhattad volna
egy frontálisnál,és ezen a nem automata
öv sem sokat javít.Ez nagyjából minden
korabelire igaz/Skoda,Waresz,Polszki/.
"Utaskabin"annyit védett,mint egy
pufidzseki.

klacus 2009.01.17. 20:06:54

A biztosító egy fillérrel sem fog többet fizetni, mintha nem egy szétszakadt szar lett volna. Egyébként igaza is van, Én se fizetnék többet. Ha annyira fontos a kocsi, akkor köss rá külön biztosítást, mondjuk értékre kikötve, valami egyedi konstrukcióban. Ja hogy az havi 10 - 20 rongy.... ez a cumi, ebben a szakmában :-)

Pöle Peta 2009.01.17. 20:09:31

@Norx: Ez egy érdekes feltevés. Maradjunk annyiban, hogy az ABS arra jó, hogy csúszós viszonyok mellett, fékezés közben a kerék ne csússzon meg, és így relatíve irányítható maradjon az autó.
Az, hogy havon nyomsz egy satut, és ugyanezt egy ABS-es autón is megteszed, lehet, hogy az ABS-es később áll meg, de ő tud kanyarodni közben : )

2108face 2009.01.17. 20:18:39

Bizony. Kocka Ladával csak óvatosan! Láttam az autoreview féle töréstesztjét... Elborzasztó. Viszont minden 70-es évek végi, 80-as évek eleji kis/közép kategóriás autó hasonlóan törik.

T-boy (törölt) 2009.01.17. 20:20:16

PölePeta!
Lehet,számodra új info,de "száraz
viszonyok" között is pont ez a helyzet.

Pöle Peta 2009.01.17. 20:23:35

@T-boy: Ezt nemtudom sem alátámasztani, sem cáfolni. Nekem csak olyan tapasztalatom van, hogy a családi Kia Rio-val nehezebben álltam meg, mint egy ugyanolyan kategóriájú 2002-es Corollával és ABS-el.

Norx 2009.01.17. 20:26:22

Na jó, mikor elkezdtem sokat járni, épp a frontális félelmeim miatt cseréltem le (meg a megbízhatóság miatt). Meg ha a Balenoban lenne ABS meg lufi, nem dobnám ki természetesen belőle. De nincs. Mégsem toltam senkit seggbe 5 év alatt (kocsival:), és télen sem fordultam a kubikba. És nem azért mert olyankor konzerválom a kocsit.

gmower (törölt) 2009.01.17. 20:51:14

Oszlassunk el néhány tévhitet:

1. A károkozót nem perelheted, ha volt biztosítása, nem volt ittas, és nem szándékosan okozta a balesetet. A biztosító köteles az eredeti állapot helyreállításának fedezésére. Ha 2 millát költött rá, akkor az autó annyit ért, és kész, a többi lényegtelen. Sokat segít, ha vannak számlák, de anélkül is megoldható a dolog, csak kellően sokat kell cseszegetni őket. A biztosítót lehet perelni, de ezt ők sem szeretik, általában ha nehezen is, de inkább fizet.

2. Az ABS nem rövidíti a fékutat, "csak" arra jó, hogy satufék esetén is tudod irányítani az autót. Nekem az előzőben nem volt, mégis jobb volt, mint a mostani, amiben van, mert 2 literes benzineshez komolyabb tárcsák járnak...

3. Aki azt kéri számon, hogy minek költött rá ennyi pénzt, az egyszerűen korlátolt. Az égvilágon senkinek semmi köze hozzá, hogy mire költi az adózott jövedelmét. Én spec nem vagyok oda ezért a típusért, de elismerem azt a hatalmas mennyiségű munkát, amit beleölt ebbe a gépbe, és nagyon rossz látni, hogy így végezte :( Aki ennek örülni tud, az komolyan beteg, és jobb lenne, ha elmerengene önmagán...

HöZsö 2009.01.17. 20:52:05

Nem értem, hogy aki nem látja egy ilyen autóban a tökéletességet, mit keres itt? Járjon BMW-vel, meg Suzukival, amivel akar. Az ilyen blogokat meg megh lehet hagyni az igazi megszállottaknak, akik nem ólomnehéz, agyonextrázott, halk és unalmas autókkal szeretnének járni.

KIKÚRT-GECIRE-KURVANEHÉZ felfogni, hogy vannak ilyen emberek?

T-boy (törölt) 2009.01.17. 21:34:40

gmover
Az ABS-el kapcsolatos tévhited lehet,
hogy felülvizsgálatra szorul.

2009.01.17. 22:19:16

én már tóthzé töréstesztjét várom :)

Geza16V 2009.01.17. 22:23:37

@[Walaki]D`Lair:
Na, a Calibrát ne keverjük bele...

Krisi 2009.01.17. 22:35:40

@Mioporfeszosz: Azért az ABS-t ne keverjük már a klímával :)
A klímát én személy szerint utálom, mert folyik tőle az orrom. Egy nyarat volt "szerencsém" irodai munkával tölteni, és teljesen kiakasztott a retardált főnök, akinek az volt a mániája, hogy 36 fokban is 21 fokra kell tenni a klímát benn, és hosszujjúban kell lenni. Én meg szétfagytam, mert voltam olyan hülye, hogy nyáron rövidnadrágban és pólóban voltam :) Ráadásul még csak az sem volt, hogy mindenki elegánsan öltözik vagy hasonlók.
Persze ez ebben az esetben emberi hülyeség volt, tudom, hogy lehet ésszel is használni a klímát, de engem akkor is zavar. Azt meg asszem pont itt a TC-n írta valaki, hogy röhög, amikor 34 fok van, és emberek fázva szállnak ki a 16 fokra lehűtött kocsiból, mert ugye meg kell mutatni, hogy nekik telik rá :)
Szóval én klímáért sosem fizetnék felárat, ennyi. Ezért röhögtem, amikor azt írtátok, hogy klíma nélkül lehetetlen autózni. Nyáron le kell venni a ruhadarabokat, és pólóba már nem izzadunk bele, ennyi.

ABS témához csak annyit, hogy én az autót 90%-ban normális útviszonyoknál használom, ahol jól jön az ABS. Aki nem hiszi, járjon utána. (az meg már csak slusszpoén, hogy az úrvezetők nagyrésze nem tud még vészfékezni sem rendesen, aztán ha valami gebasz van, akkor rákenik az ABS-re, és példálóznak, hogy a Zaporozsec jobban meg tudott állni, mint az új Vectra...)

Desko 2009.01.17. 22:50:32

őszinte részvétem!

GergőÁron (törölt) 2009.01.17. 23:08:41

Én is egyetértek azokkal az előttem szólókkal, akik szerint aki tyúningolt hacsit hajt, az dögöljön meg, és szúrja ki a szemét a biztosító.
Köcsög geci, hogy egy AE86-ossal jár, amikor én gyalog.
Kit érdekelt, mennyi pénzt tolt bele. A beletolt lé nemszámít. És egyébként egy kis nyikhaj cigánygyerek csak ne felvágózzon, és a pénzt is adócsalásból szerezte, mert máskülönben nem is lehetne pénze hobbiautóra.

Mivel nekem nincs autóm, ezért szerintem ez úgy lenne még igazságosabb, hogy ha - kedves kommentelő, akivel egyetérek majdnem mindenben - a te hitelre vett Astrárdba mennek bele, tojjon ki neked a biztosító 17580 forintot, lehetőleg celluxszal megragasztott rojtos papír kétszázasokban, mert nem jótéknyság ez.

Senkit nem hat meg, hogy neked van pénzed, arra, hogy egy új autót vegyél, milliókért. Egy trabant is ugyanúgy elvisz bárhová, ezért szerintem be lehetne vezetni, hogy a gfb csak egy használt trabant árát fizesse ilyenkor.
Különösen azok a gazdag emberek dögöljenek meg, akik drága autóval járnak.

subtotal 2009.01.17. 23:14:20

@HöZsö: tehát szerinted és nagyon sok ember szerint csak az az igazi autóőrült, aki könnyű, túlmotorizált, a hétköznapokon lehetőleg használhatatlan autót tart, amiben még minimális kényelmi funkció sincs?
Akkor ezek szerint, akik mondjuk régi amcsi vasakat raknak rendbe és dédelgetnek, azok korcsok? Innen egy lépéssel arrébb azok meg aztán tényleg senkik, akik nagyteljesítményű, jólfelszerelt, kényelmes, a mindennapokban is használható igényes verdákkal járnak, igényesen karbantartva azt?

Minimum nem értek egyet veled, de azokkal sem, akik nem értik minek beleölni egy huszonéves vasba milliókat.

AzHofi 2009.01.17. 23:22:10

Így jár ki túlfetisizál egy eldobandó használati tárgyat, és beleöli egy új árát :-)

Pöle Peta 2009.01.18. 00:26:11

@GergőÁron: "Én is egyetértek azokkal az előttem szólókkal, akik szerint aki tyúningolt hacsit hajt, az dögöljön meg, és szúrja ki a szemét a biztosító.
Köcsög geci, hogy egy AE86-ossal jár, amikor én gyalog.
Kit érdekelt, mennyi pénzt tolt bele. A beletolt lé nemszámít. És egyébként egy kis nyikhaj cigánygyerek csak ne felvágózzon, és a pénzt is adócsalásból szerezte, mert máskülönben nem is lehetne pénze hobbiautóra."

Megdolgozik érte, és még dögöljön meg ?
Jópofa felfogás, hogyha te gyalog jársz akkor ő is tegye azt... Lehet, hogy ő tanult, és ezért futja rá ?
Attól mert magyar vagy, még nem kell parasztnak is lenni... Nem minden ember adócsaló, vannak olyanok akik félreraknak, vagy megengedhetik maguknak...
Ha nem tetszik akkor irány Oroszország és járhatsz zsigulival...

no_holy_shit 2009.01.18. 00:30:23


en is csak azt nem ertem, hogy aki ennyi energiat es penzt öl bele, az miert nem vesz 4-500eFt-ert a Bp-i rodeozasra egy suzukit vagy egy F astra (kombit). Ha ezek mar picit meg is vannak nyomva akkor az embernek mindig megadjak az elsobbseget. nem felti az ember es az ember csak nyer ha vki beleszall.

Pöle Peta 2009.01.18. 00:37:36

@no_holy_shit: Kényszerből ment az autóval, nem mindennap használja, ez a cikkben le van írva.
Én is ha tehetném, lenne egy mászkálós és egy szépítgethető kultikus japán autóm, de most van 2in1...

Pöle Peta 2009.01.18. 00:38:41

@no_holy_shit: bocs, nem a cikkben, hanem XJS kommentjében...

GergőÁron (törölt) 2009.01.18. 01:21:12

Pöle Peta 2009.01.18. 00:26:11

az nem merült fel benned-e, hogy kommentemet nem szó szerint kell érteni?
És most így ha újra elindulsz, de immáron az ironikus hangvételt is megpróbálván figyelembe venni a szöveg értelmezése során, nem-e jutsz arra, hogy egy büdösnagy kapufát rúgdalsz itt nekem e?

Leung 2009.01.18. 02:10:46

"A sötét decemberi délután a Váci úton hirtelen fékező kocsisor mögött a Corolla vezetője még éppen meg tudott állni. A mögötte érkező idős hölgy viszont az ütközés elkerüléséhez nem reagált elég gyorsan: egyszerűen feltolta a Hachirokut az előtte állóra."

Hogy tudott a toyotás időben megállni? -Az illegális tuningolt fékekkel.

Ha időben normálisan fékez, akkor a mögötte jövő, a féklámpáját látva, hamarabb fékez és elkerülhető lett volna a baleset?
- Igen.

Számíthatott-e rá, az idős hölgy, hogy előtte egy versenypályára épített sport autó van, aminek rendkívüli lassulásra képes?
-Nem.

Ugyan így bármelyikünk seggbe vágta volna?
- Igen. (Én nem, mert amikor meglátom az integrás, civices, tuning majmokat 3 autó távolságot tartok, vagy inkább sávot váltok. Dynomen helyzet.)

Remélem az idős hölgy fogad egy ügyvédet, aki ráveri a baleset felelősségét a toyotásra.
Tanuljuk már meg, a közlekedés nem hülyegyerek játszótér!

Leung 2009.01.18. 02:18:17

Most jut eszembe!
Nem is rossz pénzkeresési lehetőség.
Veszek egy suzukit/opelt/civicet, rakatok rá valami 6 dugattyús féket, mart, lyugatott tárcsával, és rendszeresen seggbe vágatom magam, a délutáni csúcsban.
Esélytelen, hogy bármilyen mögöttem jövő olyan lassulásra legyen képes.

A kocsit megfújatom, sarki lakatos pityuval. A biztosító pénzét bezsebelem, és mehet tovább a móka.

Leung 2009.01.18. 02:29:10

Klímáról lehet vitatkozni.
Jó az ha ott van a kocsiban, nem kötelező használni. De eladni nélküle csak mélyen ár alatt lehet egy autót.

saki05 2009.01.18. 04:52:18

Én sokszor többre tartok egy ehhez hasonló minőségben gyári! állapotra helyre állított 20 éves autót mint sok mai társát mert járhatsz bármilyen új autóval az bárkinek lehet és csak 1 leszel a millió autós közül de egy "régi új" autó az egyszerűen könnyfakasztó,ami nem lehet akárkinek csak rengeteg idő,pénz,és energia beleölése árán.Az ilyen autó érték! Anyagáron is de legfőképpen eszmeileg.

GreenHooligan · http://elitfodraszat.fw.hu/ 2009.01.18. 05:20:20

@Leung:Szóval a Corollának a másik autó seggébe szállva kellett volna várni a szegény nénit hátulról? Szted ha legális féke van akkor előbb kapcsol és lép a fékre a corollás, és így a mami meg tud állni? Olvasd el az idézett szöveget a kommentedbe és gondold át még egyszer a szitut!!
Nem dísznek teszik fel az emberek a tuning fékeket, és ha most nem jön a mami hátulról, akkor lazán megúszta volna mindenki...Szarul jött ki a lépés ennyi.
Én azokat jobban rühellem, akik a legolcsóbb pofákat és tárcsákat veszik meg (és azokon a nyúlós szarokon nem segít az ABS)!
Ráadásul egy lapon se említhető egy ilyen igazi tuning autó egy Civiccel, amire max. feltettek a suhancok egy sportkipufogót.. (az más kategória és nem tuning)
Nem hiszem, hogy jelen esetben a vezetési morállal lenne a probléma (aki ennyit költ a verdára, az nem játszótérnek nézi az utakat)..

Aki meg nem vágta le elsőre, h minek tuningolunk egy autót (akár corolla akár más hazánkban lenézett márka),az sokadszorra se fogja.. Vegye úgy, h betegek vagyunk!

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.18. 08:11:06

tuningolt illegális fék, ez jó XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

MrAC 2009.01.18. 08:40:29

Kár a szép autóért de sajna az ilyet nemtudod kivédeni.
Az autódra költött összeget legyen az bármekkora , sosem kapod vissza, mindegyik egy feneketlen kút, de azért szeretjük őket.
Mikor engem törtek kárfelvevő mondta is hogy gyorskocsi meghogy látszik hogy sokba van de neis reméljem a nemgyári feláras alkatrészek megtérítését. Végülis sima személykocsiként van biztosítva...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.18. 08:43:56

@Leung:

Ha te közlekedsz, akkor sajnos hülyegyerekjátszótér...

Honnan a fenéből szopod a hülyeségedet?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.18. 08:53:41

illegális fék:-)))ezen jót röhögtem.

Pöle Peta 2009.01.18. 08:54:19

@GergőÁron: "Laikus" és együttérző számára, szerinted hol látszik az irónia ?
Mert nekem elsőre valahogy nem látszott...
Így utólag, meg bocs a kirohanásomért...

Leung 2009.01.18. 09:51:28

@GreenHooligan:

Vedd ki a képletből a későn fékező corollát, és mindenki megáll úgy ahogy kell.

A suzukinak pont egykategóriás a féke, a corolla előtti skodával.

Ha nincs tuning fék, már a corolla se tud megállni időben, hanem bele csattan az előtte menőbe. Egyértelmű, ha időben elkezd lassítani, (világít a féklámpa) a mögötte levő is lassít és meg tud állni.
Fizikai képtelenség, egy széria autó fékjével akkorát lassulni, mint egy épített autóval.

Továbbra is azt mondom, jó, meg szép a nagy fék, csak tudni kell használni.

A balesetért a felelősnek a corollást tartom!

Leung 2009.01.18. 09:53:00

@kolbászoszsömle:
Kifejtenéd a véleményedet bővebben, mert ebből csak annyi jött át, hogy egy netcigány vagy... :D

1:28 2009.01.18. 10:00:21

az illegális tuningolt fék mellé még ez a követési táv duma az igazán mókás. reakcióidő + fizika, két autó, két külön lassulás, út stb.
A hátsó akkor tartja be a követési távot, ha bármi mögött meg tud állni. lehet az gt-r is, trabant is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.18. 10:02:08

@Leung:

Az illegális tuningolt fékes kiszólásod, te agyhalott fórumdroid. ;-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.18. 10:04:15

@Leung:

megvan a me4goldás.

Le kell szerelni a fékeket,és sosem tolnak meg hátulról...

Leung 2009.01.18. 10:05:45

@Gyurma73: Biztos akkor is ilyen jól szórakoznál, ha te vágtad volna seggbe a corollát.

Csak egy percig érezd át. CSATT.. Ott a kocsid felgyűrt motorháztetővel. Kiszállsz, meglátsz egy hormonzavaros buzigyereket, aki nagyon csúnyán nézz rád, meg az előtte levőt, aki szintén.

Mész előre, látod amibe beleszálltál, elől hátul lyuggatott, mart tárcsa, a felnit kitölti a féknyereg... És megszólal a gazdi, hogy te vagy a hibás, amiért nem tudtál ugyanakkorát lassulni.

Az ilyen esetre van az igazságügyi szakértő, aki megvizsgálja, hogyan lett volna elkerülhető a baleset. Továbbá megvizsgálja, hogy alkalmas-e az adott autó közúti közlekedésre.

Nem tudok mást mondani azon kívül, hogy a balesetet, a corollás okozta, azzal, hogy későn fékezett.

Leung 2009.01.18. 10:07:01

@1:28: Bármi mögött, ami közúti közlekedésre lett gyártva... Maradjunk ennyiben.

Leung 2009.01.18. 10:13:38

@kolbászoszsömle: Tudod mit igazad van.
De maradjunk annyiba, mindenki elnyerte a méltó büntetését.

A suzukis mami, amiért nem ismerte fel, hogy előtte egy fantasztikus Hachirokui megy.
A hachirokuis, amiért nem fékezett időben :D Ez a baleset, az ő fejében dőlt el.
Úgyse fogja a biztosító kifizetni a szarját, mert a biztosító a kockázatot egy 25éves corollára vállalta, nem egy Hachirokuira.

És én is amiért hülyékkel leállok vitatkozni :D

gmower (törölt) 2009.01.18. 10:14:28

Leung

Hát te beteg vagy... Nem kell igaszágügyi szakértő, hogy tudjuk hogyan lett volna elkerülhető a baleset: a néninek be kellett volna tartania a követési távolságot! Tők mindegy, hogy egy trabant, vagy egy Ferrari megy elötted, akkor is meg kell tudnod állni mögötte! Még ilyen okfejtést, hogy valaki azért hibás egy balesetért, mert jobb fékek figyelnek az autóján, mint az átlag nem hallottam. Ebből is látszik, hogy a világegyetemnél csak az emebri hülyeség "végtelenebb" :D

akira76 2009.01.18. 10:17:09

Monjuk én sem értem, miért kéne az idős hölgyet beperelni. Elismerte felelősségét, ennél többet neem tehet.
a biztosító meg rendezi a kárt.
Betolja a toyotához, és megcsinálják. (abból pénzt nem fog látni)
Vagy megcsináltatja egyezségre, de egy 25 éves autót fognak avultatni, és gazdaségi totálkáros lesz. A kárszakértőt meg nagyon nem hatja meg, hogy mennyibe van az autó(tuningcsomagok).
Ezért nem érdemes csicsázni az autót, tuning, és egyéb dolgok. az autót használni kell. Persze van, akinek ez hobbi, de az viselje a következményeket.
Volt nekem is új autóm, karcmentes, de míg bent voltam a auchanban, addig valaki végighúzta az oldalát (egész jobb oldala fényezés). Majdnem infarktust kaptam. Persze se betétlap, se telefonszám. Casco nem volt, így fényezhettem az oldalát. Ennyi, így jártam.

gmower (törölt) 2009.01.18. 10:17:40

Leung 2009.01.18. 10:13:38

Hát, tudod te még fokozni a baromságot! A biztosító nem vele kötött szerződést, hanem a mamival, és bizony azt vállalta, hogy állja helyette a kárt, bármekkora is legyen az. Ez esetben ez bizony elég jelentős, tök mindegy, hogy te ezt hogy gondolod...

gmower (törölt) 2009.01.18. 10:21:36

akira76

"A kárszakértőt meg nagyon nem hatja meg, hogy mennyibe van az autó(tuningcsomagok)."

Hát ez is oltári nagy baromság. Nekem még azt is beleszámolták GTK-nál, hogy minden műanyag elem színre fújt volt. Persze levelet kellett írnom miatta, de aki töketlen, annak nem is fogják kifizetni....

Leung 2009.01.18. 10:21:57

@gmower: Ajánlom figyelmedbe: "Miért fontos az értő olvasás megtanulása" című olvasmányt. Googleban megtalálod :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.18. 10:31:05

@Leung:

Azt hiszem, tudom, hogy mi a baj, hogy mit nem értesz...

Lyuggatott, mart féktárcsa meg az egyéb ilyen féktuningok nem abban segítenek elsősorban, hogy egy hirtelen vészfékezésnél megtudjál állni, hanem abban, hogy hogy ezt a hirtelen fékezést végre tudd hajtani gyorsan egymás után nagyon sokszor.
A fék adagolása könnyebb vele, ezzel lehet némi járulékos plusz lassulást elérni, de alapvetően nem azért van a tuningfék hogy gyorsabban álljonmeg az autó, hanem, hogy sokszor egymás után. Az nem analóg a tuning motorral, hogy az jobban megy, ez meg jobban fog.

Ebben a fenti tojókában gyanítom ABS sincs...

gmower (törölt) 2009.01.18. 10:52:18

Leung

Értem én, hogy mit írsz, pontosan arra reagáltam, hogy miért baromság. Pontosan úgy is reagáltál, mint aki rájön, hogy baromságokat ír, de ezt semmiképp nem hajlandó belátni, így a vitapartner szellemi képességeit vonja kétségbe. Remélem, hogy még csak 14 körül vagy, mert akkor még kinőheted...

Jamci 2009.01.18. 10:53:20

@Leung:

Baszki, te fizikai analfabéta nagyszájú majom!

Szerinted a féktárcsa érintkezik az aszfalttal???

Húlyegyerek, gondolkozz már! A gumi és az aszfalt között van a kapcsolat, ugyebár a 4 tenyérnyi...

Lehet bármilyen féked, ha fos Tigar gumit használsz!
Olyan hülyeséget beszélsz itten!

Ahogy az elöttem szóló is írta, a komolyabb fékek a nagyobb terhelésre vannak, sokkal jobban adagolhatóak, bírják az intenzív sokszori fékezést! Attól még, hogy a fos gumival szerelt autódra felrakot a csili vili féktárcsáid, nem fogsz gyorsabban megállni!

Baszki az írásodból az következik, ha beleszállsz egy trabival egy Audiba, fizessen az Audis, hogyan merészelt RS-t venni komolyabb fékkel, mint ami a Trabin van???

Ennyivel baszki a srác kiszállt, odament a nénikéhez, megnézte a kocsiját és asszongya, hé nincs téli gumi/olcsó fos gumit használ, beperelem, mert nem az időszaknak megfelelő gumit használ/szar minőségű, bóvli gumit használ, nem márkás jó tulajdonságokkal rendelkezőt.

Ébresztő, az a baj, hogy értelmes gondolkodás nem tanítható, ezért sajnállak!

Tomcy 2009.01.18. 10:56:29

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Szegény!!!!
Rohadt biztosítók! Utálom őket, mindegyik lehúzós szemét tetű!
Persze az új autókra fizetnek annyit mint állat az ilyen ritka csodákért meg szart se akarnak!
Remélem tud valamit intézni a srác! Szurkolok neki!
Az ilyen öreg nyanyákat meg ki kell tiltani az útról akik nem látnak 2-ig!

Leung 2009.01.18. 11:07:22

@Jamci: Baszki, baszki, baszki... itten.:D

Tomcy 2009.01.18. 11:19:17

@Leung:

Ha te szálltál volna belém hasonló helyzetben, és nekiálltál volna így okoskodni nem igazságügyi szakértőt kellett volna hívni hanem a hullaszállítót!

Legalább azzal az alapvető fizikai tudással rendelkezz, ami elég ahhoz hogy ne beszélj ilyen baromságokat!

A sima swiften vagy bármilyen új autón még full száraz meleg aszfalton is ha 100-ról nyomsz egy satut akkor is dolgozni fog az ABS mint állat! Ami azt jelenti, hogy nem a gyári fék kevés mivel blokkolóra tudja fékezni a gumit, hanem a guminak nincs akkora tapadása az aszfalttal, hogy a fék kevés legyen megfogni normálisan és ezért blokkol!
Ez kb akkor lenne igaz, ha egy 90fokos üzemmeleg 235-ös slick gumi lenne mind a 4 keréken és az aszfalt is lenne vagy 40fokos és csont tiszta!
Talán ott már nem lenne elég a gyári fékerő, hogy beblokkolja a kerekeket, de még ez sem biztos!

akira76 2009.01.18. 11:31:01

@gmower: Nem a színre fújt lökhárítóra gondoltam, hanem pl az egyedi fényezésre. Hiába volt neki például 500ezerbe, a biztosító nem fogja "elhinni", hanem az ő szakértőjük becsli, mennyobe lehetett, és avultatják, egy 25 éves autó szinten.

gmower (törölt) 2009.01.18. 11:45:02

akira76

Ha van róla számlája, akkor azt el kell fogadják, és nem 25 évre avultatják, hanem a fényezés óta eltelt időre. Nem mondom, hogy könnyű lesz kiverni a pénzt belőlük, lehet, hogy valamennyire rosszul is jár, de semmiképp nem vehetik úgy, mintha egy hagyományos 25 éves Corolla lett volna. A káreseménykori értékét határozzák meg a gépjárműveknek, ehhez csak útmutatást nyújt az Eurotax szerinti érték, mert normál esetekben a piaci értéke akörül van. Ez semmi esetre sem normális eset, itt a valódi piaci értéke köszönöviszonyban sincs azzal. A biztosító köteles úgy eljárni, hogy a vétlen félt ne érje kár (ugyanakkor nem is nyerészkedhet belőle), vagy úgy hogy a javíttatást fizetik, vagy úgy, hogy annyi pénzt adnak, amennyiből lehet venni egy ugyanolyat. Ez esetben arra kell rámenni, hogy semmi esetre se legyen GTK, ezt a kárkori érték feltornászásával el is érhetik. (javaslom, hogy szedjen össze rengeteg hirdetést, ahol ilyen szépen felújított Corollát árulnak, és rögtön kezdje el velük bombázni a biztosítót). Nem lesz könnyű, én sok sikert kívánok hozzá, és remélem régi fényében tündökölhet még!

1:28 2009.01.18. 11:48:50

még teszek egy elkeseredett kisérletet: a reakcióidő és az autó fékereje egy-egy dolog. A surlódási tényező (út és gumi), a sebesség és a tömeg (hoppá)is befolyásolja a fékutat. Leung, gondolod, hogy ezt mindet ki kell írni a hátsó szélvédőre?
Az viszont tény, hogy a hátsó mamit is sajnálom. Mindenkivel megesik, hogy elbambul, elfárad, szerintem ő sem érezte jól magát, hogy balesetet okozott.

HöZsö 2009.01.18. 11:49:05

@subtotal: Úgy látom ismerjük egymást, és tudod, hogy amerikai cirkáló-megszállott is vagyok. Sőt, a legegyszerűbb, ha az összes veteránkorú autót rulajdonló embert "rendes" autóbuzinak tekintünk, és akkor nem hagyunk ki semmit.
De itt most youngtimerekről van szó.
Amikor extrákról írtam, nem elsősorban a kényelmi, hanem a "vezetést segítő" és "biztonsági" extrák lebegtek a szemem előtt, amiből valljuk be, egy régi amerikaiban sincsen sok. Az amerikai autó számomra egy öncélúan nagy batár, ami azonnal megdobogtatja az ember szívét ha meglátja, mert a formatervezők szándékosan igen erős kisugárzást adtak mindegyiknek, ezt megerősítve egy erős vényolcassal nagyon addiktív műfajt kapunk. Tehát mondhatjuk, hogy háromféle ember van, az egyik szereti, a másik nem ismeri, de szeretni fogja, a harmadik meg zsigerből utálja mert irigykedik, hogy neki egy lelketlen műanyag autója van.

Geza16V 2009.01.18. 12:26:56

@Leung:
Öcsém, te mekkora suttyó vagy... :)
Az meg, hogy belekötsz valakinek a stílusába, még rohadtul nem mossa le rólad, hogy totális marhaságokat beszélsz. Kár terelni...

Krisi 2009.01.18. 12:45:02

@Leung:
"az igazságügyi szakértő, aki megvizsgálja, hogyan lett volna elkerülhető a baleset."

Úgy, hogy otthon maradsz, vagy aznap buszozol :)

A biztosítót viszont egy szintig megértem, hogy az autókat mint közlekedési eszközt kezelik, és nem mint műalkotást. Mert ugye a normális emberek (nem, ők nem mi vagyunk, ők nem olvasnak ilyen blogokat:) az autót arra használják, hogy eljussanak vele A-ból B-be.

Ha valaki arra használja az autót, hogy szabadidejében elégessen vele öncélúan pár liter benzint, és szerelmeként tekint az autójára (mint itt sokunk), az kössön rá speckó biztosítást, amibe benne van a fényezés, a brembo fékek meg a többszász munkaóra. És akkor nem kell azon görcsölnie, hogy mikor száll bele hátulról egy mami.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.01.18. 13:05:34

@Krisi:

Kiegészítő biztosítás arra kell, ha hülye a sofőr, és feltekeredik a fára, akkor legyen aki fizet, nem pedig arra, hogy ha más okoz kárt, akkor az ne a te bajod legyen...

Ennek az autónak az értéke nem éri el egy középkategóriás új autó értékét, amit viszont azért fizet ki, mert az annyiba volt a tulajnak, pedig járhatott volna valami öreg szarral is...

Jamci 2009.01.18. 13:23:22

@Leung:

Most ezzel jól odapörköltél...
És ha már itt tartunk, elgépeltem a követzkezőket is:
- Húlyegyerek
- beperelem

TóthZé 2009.01.18. 14:16:57

@Leung: a hormonzavaros buzigyerek én volnék, illegális tuning fékek pedig az én fehér autómon vannak. Köszönjük az építő hozzászólásokat, különösen a szövegértés részre vonatkozót, amit én is szeretnék a te figyelmedbe ajánlani.

Az ebben a blogbejegyzésben szereplő, piros-fekete Toyota Corolla fékrendszere teljesen gyári, igaz frissen felújított állapotú volt.

A fékrendszerek és más tuning- vagy versenyalkatrészek legalitásával kapcsolatban pedig szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani az összes N-, H-, A-csoportos vagy WRC kategóriájú raliautót. Amiknek rendszáma, műszakija, kötelezője ÉS nagy féke, slick gumija (stb.) van egyszerre. Legálisan.

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.18. 14:19:31

Fú baszki, elszégyelltem magam, megyek is ki lecserélem a hacsin a tárcsafékeket wartburg dobfékekre, mert akkor nem jönnek belém hátulról...

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2009.01.18. 14:20:48

mekkora kemény lenne, ha illegális volna a féktuning...XDDDD NEM rakhatsz a gyárinál jobb és biztonságosabb cuccot a kocsidra, mert kész passz :DDDDDDDD

morcosboci 2009.01.18. 14:35:58

ay Eurotax a hibas!!!! elvileg az auto valos piaci erteket kellene tukroznie a piacrol vett adatok alapjan.Minden auto annyit er amennyit

Krissal 2009.01.18. 14:38:04

@Leung:
Hú, de hülye vagy. (ennél többet nem érdemelsz, te majom :D)

axax 2009.01.18. 14:44:42

Én számlásan csináltatnám meg az összes javítást. A biztosító fizet, amennyit fizet (első körben), aztán a különbözetet pedig mind az öreg nyanya, mind a biztosítója felé jogi úton érvényesíteném. Neked károd keletkezett, valaki meg kárt okozott. Olyan nincs a világon, hogy károkozásért a károkozót ne kaszálja el bármelyik bíróság! Jó esélyed van peren kívűl is megegyezni. Szerencsére itt a totalcar.hu-n elég jól dokumentálva lett a felújítás folyamata.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.18. 14:54:06

A fékberendezés módosítása, lévén biztonsági berendezés, egyedi engedélyköteles.
Megkérjem az nkh szakvéleményét esetleg?

Mioporfeszosz (törölt) 2009.01.18. 14:58:10

Egek...a biztosító mikor fizet aláírod, hogy további igényed-követelésed nincsen.
Ha nem, akkor nem fizet, hanem további hercehurca vagy per.

Minek kommentel ide a sok droid, akinek életében nem volt semmiféle kárrendezéses ügye?!?!?

x 2009.01.18. 15:12:10

Dühös vagyok !
TIR biztosító - ha ilyen kötelezővel tör össze valaki ,feltétlen hívj rendőrt,mert a végén nem fizet és ha lehet rögtön keress 1-2 tanut is ! Ha a rendőr nem jön mert nem történt személyi sérülés akkor hazudd azt hogy fáj a fejed...stb. muszály trükközni hogy megkapd a pénzed...sajnos. Tapasztalat...olyanok mint a MÁV volt az utóbbi időben.
Nekem volt tanu, rendőrt is hívtam de nem jött,mert nem volt sérült... a végén biztosítási csalással vádoltak meg, kb.300e Ft-os kárértékért egy 4 mill. 3 éves autónál ! ez hihető nem ? Most perelem Őket, hazudnak,igazi szemét rohadék módjára viselkednek, pl: a kirendelt szakértőt lemondják a hátad mögött arra hivatkozva TE nem érsz rá.Én meg a helyszínen várom mint 1 hülye, 1 órás telefonálgatás után derül ki mit műveltek a szemetek... TETŰ banda !!!!!!!!!!
Nem a negatív reklám miatt.. de ti NE a saját károtokon tanuljatok.

keno 2009.01.18. 15:16:43

@Leung:Úgy kell követni a másikat, hogy te tőle függetlenül meg tudjál állni. Nem számít hogy tuningolt-e a fékje. Minden normális autógyár igyekszik a lehető leghatásosabb fékekkel ellátni az autóját. Ez nem bűn hanem ésszerű fejlesztés. A te elméleted szerint a rossz fékkel rendelkező autósok tulajdonosait ki kellene tüntetni mert nem veszélyeztetik a mögöttük haladókat! (igaz mindenki mást igen) Aki szándékosan töreti magát össze hátulról az nem a jó fékjeire játszik hanem a mögötte haladó ostobaságára.

Az ABS pedig száraz úton rövidíti a fékutat mivel a gumik tapadása a megcsúszás határán a legnagyobb. A csúszó kerék nem csak irányíthatatlanná teszi az autót de kevésbé is tapad tehát hosszabb úton lehet vele megállni.

x 2009.01.18. 15:17:10

Még valami...
A tanuk eskü alatt vallanak, az ellenfél is eskü alatt vall, nyilván megéri 2-3 évet kockáztatniuk hamis tanuzásért meg 300e Ft-ért amiből lejön a kár helyreállítása ami meg marad 4 felé dobjuk...hahhahaha
Ez a biztosító 1 igazi baromállatbarom szar.. ja és még ez előtt soha sehol nam volt ügyem biztosítóval sem...

Rob-úr 2009.01.18. 16:12:00

Ti őrültek vagytok. Leung papa szerintem egy óriási poéngyáros, futószalagon köpködi a jobbnál jobb vicceket, ti pedig humorérzék híján nekiugrotok szegény párának. Az illegális tuning féket szerintem viccből írta, ahogy a: "felteszek egy jó nagy lyugatott féktárcsát a tuning civicemre és kurva nagyot kaszálok vele" című tervet is. Nekem tetszik ez a terv. Egyébként szerintem azért húzta elő a zsákjából ezt a kis mókát, mert a sok harcipulyka nekiugrott szegény, öreg, nyugdíjas hölgynek: "HALLOD, KAJAK KICSINÁLTAM VOLNA A NYANYÁT, VÁGOD, HÖ?" Az ilyen típusú kölyköknek pedig a ravatalozóban a helye.

Krisi 2009.01.18. 16:18:18

Azért sokaknak még most sem világos, hogy ilyenkor nem a mamit kell perelni, hanem a biztosítóját. Azért van a biztosítás, hogy ha valami kárt okozok másnak, akkor ne én fizessem ki neki zsebből, hanem a biztosító. Ha babettával végighúzom egy Ferrari szalon összes autóját, még akkor sem kell egy forintot se fizetnem, mert fizet helyettem a biztosító - persze csak akkor, ha nem direkt csináűltam ezt.

gmower (törölt) 2009.01.18. 16:18:41

x

A rendőröknek kötelességük kimenni akkor is, ha nincs sérült. Nagyon megpróbálnak lebeszélni róla, de nem szabad hagyni, én kétszer is kirángattam őket, szerencsére egyik esetben sem volt sérülés. Elég, ha annyit mondasz, hogy a vétkes nem akarja elismerni a felelősségét. Az még nagyon fontos, hogy a kék-sárga kitöltése nem jelenti a felelősség elismeréstét (aki nem hiszi, olvassa el a betétlapot alaposan, segítek: Baleseti bejelentő szöveg alatti mondat)! Nekem szerencsére viszonylag jó tapasztalataim voltak a biztosítókkal, pedig tavaly januárban a MÁV-val is volt dolgom.

Végül a vétkes nem ismerte el a felelősséget, vagy mi történt pontosan?

S.S. 2009.01.18. 16:18:50

Hát mit is mondhatnék. Nagyon sajnálom, és ha más nem de én nagyon is megértem a problémád. =(

Nekem egy veterán autóm van (38 éves), szintén felújított minden egyes porcikája... És szintén megtoltak igaz még banálisabb módon mint téged. 40 fok, kánikula, verőfényes napsütés, nyár. Annyival megspékelve hogy MÁV Biztosító...

Pénzt mai napig nem láttam, kocsit mai napig nem használom. (Igaz találkozós autó, ilyen időben úgysem vettem elő sose, de akkoris...)

Egy érdekesebb cikket lehetne adni erről az egész MÁV-ról meg az én különleges esetemmel, okozói kölcsönautóval, külföldi állampolgárral, MÁV ilyen-olyan lehetetlen faramuci kérdéseivel stb...

A kárszakértő meglepően segítőkész és megértő volt egyébként nálam, normális kárértéket hoztak ki, igaz lehet csak azért mert tudták úgyis mindegy... Úgysem fizetnek...

BlazeHun 2009.01.18. 17:09:03

@Mioporfeszosz: Azért még lehet sajnálni az esetet attól, hogy te kőbunkó vagy. Eszem fasom megáll, az ilyen minek ír ide ?!

GreenHooligan · http://elitfodraszat.fw.hu/ 2009.01.18. 17:14:30

Engem is törtek, MÁV-os volt.
A nagy hercehurca miatt döntöttem úgy, h ezek után a TIRnél fogok biztosítást kötni, hisz minek fizessek többet egy biztosítónak, ha az számít, h aki összetör az kinél kötötte biztosítását.. Az egész rendszer el van baszva!

S.S. 2009.01.18. 17:31:35

@GreenHooligan: Igazad van főleg az utolsó mondatodban.
El van tökétől rontva az egész. Ilyet mint ez a magyar biztosítási rendszer a világ még nem látott.
Nyugati államokban történne ilyen hogy becsődöl egy, és marad mögöttük 10.000 károsult? A sajtó persze ott lezárta az ügyet hogy aug. 15-én becsukta a kapukat a MÁV. Innentől hogy azok akik beszopták mihez kezdjenek mi lesz? Hát ülj le a sarokba és nyelj egy nagyot. Neked van a legutolsó jogod, a lényeg valakik fent sikkasszanak nagy büdős citrombaharapott disznót te meg a morzsákkal beérjed.

Jamci 2009.01.18. 17:49:52

@Mioporfeszosz:

Azért meg kell különböztetni a dolgokat.

E vagy H jeles a boltokban kapható luggatott, fúrt tárcsa és a puhább fékbetét is. Típusazonos autóból átrakható a nagyobb fék.

Nem utcára gyártott fékberendezés, típusidegen autóból származó fék ugyancsak átépítési engedélyhez kötött, ha megadják.

Átvitel honvéd 2009.01.18. 18:05:37

Kár ezért az autóért.

Engem is toltak már meg, -- igaz, nem én vezettem. Szar érzés. ...Pláne, az autómat én is szeretem (még ha nem is öltem a lábra állításába annyi energiát és pénzt, mint a Corolla tulajdonosa).

Mégis azt mondhatom, hogy az ilyen ráfutásos balhékat el lehet kerülni. Egyetlen titka van: az ember arra optimalizál, hogy úgymond "egy legyen" a forgalommal. Az elv egyszerű. Se az elöl, se a hátul haladókkal szemben ne épülhessen fel túl nagy sebességkülönbség. ...Ennyi. Ehhez -- gyakorlatban -- az kell, hogy az ember két-három-négy-öt autóval előre figyeljen, figyelje a forgalom dinamikáját, időnként nézzen a visszapillantóba, és a sebességével próbáljon "beilleszkedni" a forgalomba -- esetleg megkeresve és megtalálva a "lyukakat", ha tf. a forgalomnál gyorsabban akar menni. Ebben az esetben az ember csak az igazán extrém eseteket szívja be (ha tf. valaki se szó, se beszéd, egyszer csak vészfékez, vagy "elalszik" és sávot vált a mellette haladóra, vagy elalszik és hátulról "megérkezik" az álló sorba, ahol az ember áll, ...de az ilyeneket semmilyen stratégiával nem lehet kivédeni).

Azért gondolom, hogy ez fontos, mert testközelből tapasztaltam a vezetési stílusaink közötti különbséget azzal, aki az "én" esetemben vezetett. Ő arra "optimalizált", hogy adott pillanatban és helyen minél kevésbé legyen "útban" a többieknek. Ennek megfelelően hirtelen indult el (hogy ne tartson fel senkit), és hirtelen lassított (hogy addig se legyen útban). ...Ez egész addig jól működik, amíg az ember mögött jövő figyel. Akkor egyszer (egy feltorlódott sor mögött álltunk meg) a mögöttünk jövő nem figyelt, és jött a meglepetés. ...Természetesen ő volt a "hülye", mert elaludt, de ha azt a kérdést teszem fel, hogy elkerülhettük volna-e a csattanást, a válasz az, hogy már persze. Ha lassabban "csorgunk", és kissé "feltartjuk", akkor sem nem tudott volna nagyobb sebességre gyorsítani az egyébként rövid távon, sem arra nem lett volna alkalma, hogy "elaludjon".

...Mielőtt valaki megkérdezné, nem akarom kritizálni a Hachi tulajdonosát. Van elég baja. ...Csak ez jutott róla eszembe.

GreenHooligan · http://elitfodraszat.fw.hu/ 2009.01.18. 19:11:42

@Borbíró Piroska: A Corolla esete kb ez lehetett: A Toyota előtt hirtelen fékeznek, a "csorgás" kizárt, erőteljes fékezés és megállás, majd a mögötte jövő nem volt ilyen szerencsés és belecsúszik...
Elméletnek szép és tényleg így kéne fékezni és figyelni ahogy írtad, de vannak esetek, amikor nem jön össze..

Ráadásul a sofőrök többsége felkészületlen egy ilyen esethez, vészfékezni se tudnak, nem ismerik autóik határait.. Az átlag ember nem fogja a parkolóban a vészfékezést gyakorolni,(hisz van jogsija, tanulta) mert nem is gondol arra, h bármikor is szüksége lehet rá.. Sőt! Parkolni se tudnak, és azt se gyakorolják, csak élesben kockáztatnak és persze húzzák a verdákat a betétlapot meg hírről se ismerik ilyenkor..

Azt meg merem kockáztatni, hogy a tyuningos gyerekek vagy mint a Corollás barátunk jobban ismerik autóikat, mint a nullkilométeres verdákat nyúzó, az autót csak eszközként használó idősebb honfitársaink. Persze mind 2 kategóriából vannak kivételek!

Doubledeceker 2009.01.18. 23:28:22


Eddig kétszer köttek belém első eset, Erzsébet híd zuhogó eső, sor megtorpat én pedig kissé elbambultam ezért csak úgy tudtam megállni, hogy magamra rántottam a kormányt is, de még maradt előőtem fél méter hely. Egy fiatal szöke picsa szállt belém, kis peugeot-tal, aminek mindkét lámpája kiugrott.

Hát sajnáltam, illetve sajnáltam volna, ha nem kezd órdítani, mint egy narkós kurva, Azt ordította mér áttttá meg Te buzi. Én meg berágtam és visszaszoltam Neki azért te hülye picsa mert előttem is állnak, talán mentem volna beléjük....

Rendőr lett a vége, és mit mondtak a jóemberek, tök mindegy, hogy én elbambultam van sem, neki úgy kell közlekedni, hiogy meg tudjon állni, minden körülmények között.

Mekkora egy ordenáré ribanc colt, te jó ég.....

Sajnálom, mert én is hibás voltam, de én csak megálltam.

Mostr nyáron meg a körúton jött nekem egy Pasatos faszi, mert elindult előllem egy parkoló autó és én nem mentem neki, ép csak megtudtam állni, a pasatros nem.

De ez rendes volt, egyből ellnézést kért, sőt mivel akkor nem ért rá, délután bejött a munkahelyemre, és ott töltöttük ki a papírokat. Szóval, lehet így is meg lehet úgyis.

A követélsi távolságot meg a saját autód képességei alapján kell megválasztani.

Itt pesten nagy divat, hogy egyméás segébben autóznak az emberek. Lelkük rajta, én kicsit óvatosabb vagyok, így annak ellenére, hogy sokat megyek a városban még nem mentem neki senkinek, igaz voltak necces helyzetek.....

Krisi 2009.01.19. 00:11:05

@Nandi29: Itt Pesten az a szopó, hogy ha sok helyet hagysz magad előtt, akkor bejönnek eléd 3-an, ezért sokan rámásznak az előttük lévőre. Néha én is, főleg amikor mellettem buszsáv van, és nem hagyom bejönni a tolakodókat.

Nekem életem első koccanása most volt karácsony előtt, a Roosevelt térnél araszoltam, amikor kb 6km/óráról lefékeztem, és egyszer csak csatt, belémjött egy Volvo. A fószer rögtön elnézést kért, azt mondta, hogy elbambult, egy nőt nézett a járdán :)
Nekem nem lett semmi sérülés, a hátsó lökhárító felfogta az egészet. A névjegykártyáját azért elkértem, hátha sérült a hátsó híd vagy valami egyéb dolog, ami így egyből nem látszik, de azóta sincs semmi gond. Kicsit érdekesen nyílik a csomagtartó, de azt megjavíttatni semmi értelme, így is használható.

Viszont szar belegondolni, hogy mi van, ha épp motorral vagyok? Egy tökéletes állapotú MZ-m van, a biztosító szerintem max 60 ezerre értékelné az árát, és azt mondaná, hogy Totalcar...

AtoszMester 2009.01.19. 00:17:27

Én azt nem vágom, hogy 2006-ban egy 11 éves autót (1995) meg tudtam venni 500.000 Ft-ért. Akkor ugyanazért a típusnak és modellnek egy 1999-es példámyáért 2009-ben miért kérnek 1.100.000 forintot? Mindkét esetben a piac legolcsóbbik autójáról volt/van szó.

Valahol az autókereskedőknek van egy elképzelt vonala, amit 1995 körül meghúztak. Ami attól régebbi, átlagosan bazi olcsó, de a 96-os, vagy utáni példányok rettenetesen drágák egy 1995-höz képest. Ki érti ezt?

Most ezen háborgok, ahogy nézem a használtautót. :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.01.19. 02:30:49

Követési távolság: Nem úgy szól a szabály, hogy tarcsá valamennyi távoságot ecsém, mert ha a másik lassan fékez akkor te is meg tudj állni valahogy...

Neked biztonsággal meg kell tudnod állni akkor, ha az előtted álló autó megáll. Pl. fennakad valamin, és gyorsabban áll meg mint hirtelen fékezésnél... De ugye fennakadásnál nincs féklámpa. Egy ilyen fennakadás kapcsán ha baleset van, ne szállj bele, ne legyen nagyobb tömegbaleset.

Kötelező betartani. Nincs olyan opció, hogy "de bejönnek elém, ha van 1 autónyi hely és nem tudom betartani", ugyanis a követési távolság függ a sebességtől is, lassabban mész, csökken a fékút. Ha az ilyen szempontból biztonságosan tarthatónál gyorsabban mész (és ezért nem tudtál megfelelő követési távolságot tartani) akkor az még a sebesség nem megfelelő megválasztása is (relatív gyorshajtás).

Ha ez irreálisan lassú, akkor el kell gondolkodni azon, hogy te a saját reflexeiddel, autóddal, stb. adott körülmények között ott tudsz-e szabályosan közlekedni. Ha nem, akkor menj busszal.

Kanyarban is úgy kell belőni a sebsséget, hogyha valami egy jó ideig takarva van, utána meglátod magad előtt (pl. kidőlt fatörzset, teherautóról leesett betonelemet) akkor meg tudj állni. Nem az a kérdés, hogy a kanyart beveszed-e. Hanem, hogy biztonsággal meg tudsz-e állni? (igen, a kanyarban hirtelen fékezve... és igen biztonsággal)

Perelni lehet a vétkes felet is (és merő rosszindulatból fel is lehet jelenteni. Ok a rosszindulatban benne van az is, ha közlekedési bűncselekményről van szó, akkor a büntetőeljárásban beterjesztett polgárjogi igény is egy lehetőség a pénzed megszerzésére...). Egyszerűen azért, mert ő okozta a kárt, ő köteles megtéríteni. A biztosítója csak helyette fizet. Ő választotta a biztosítót, az ő kockázata az, hogy a biztosító rendesen fizet vagy sem.

Ő utána harcolhat a biztosítóval, hogy az szerződést szegett.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.01.19. 02:37:07

@Leung: KGFB esetén a vétkes fél biztosítója nem a TE autód értéke alapján biztosít, mert ettől nem függ az általad okozott kár. Gondold el, ugyanaz a nyugdíjas hölgy, ugyanezzel a biztosítással egy Ferrariba is beleszálhatott volna...

Ha te kötsz biztosítást saját autódra, akkor pedig értelemszerűen olyan értékre kell felértékeltetni ami neked is reális, az alapján szedik a díjakat, stb.

CASCO jellegű biztosítást, ha jól tudom, nem feltétlenül kell itthon kötni. Az EUn belül pedig akad olyan aki nem csak tuning verdákra, de kit carokra, egyedi építésű autókra, nagy eszmei értékű egyedi autókra seciális ajánlatokat kínál.

Jalos 2009.01.19. 09:19:51

TheElf:Neked biztonsággal meg kell tudnod állni akkor, ha az előtted álló autó megáll. Pl. fennakad valamin, és gyorsabban áll meg mint hirtelen fékezésnél... De ugye fennakadásnál nincs féklámpa.

Ennek nézz utána a KRESZ-ben, mert nem erről van szó. Az előtted álló akár hirtelen FÉKEZÉSE esetén kell tudnond megállnod. A másik esetet (ti. az előtted haladó egy felugró betonfalba ütközik), nem követési távolságnak, hanem fékezési távolságnak hívják. Emiatt ha az előttedd haladó nem tart köv távot, és nem fékezéssel áll meg hanem beleszáll az előtte haladó álló autóba, akkor ha te nem tudsz megállni, akkor sem vagy hibás. Persze ezért az igazadért harcolni kell, mert a rendőrök is a könnyebb utat szeretik követni ("Hátsó a hibás..").

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.01.19. 16:25:19

Jalos: Jelenleg a középső meg tudott állni, így tiszta sor.

Szekszkazan (törölt) 2009.01.20. 04:00:50

Kedves TheElf,

az nagyon jó, hogy te így vágod a laboratóriumi körülményeket, de mondd csak, vezettél már városban? Nem, nem biciklit meg háztartást, hanem kocsit.

Ha nem, akkor ugye csend legyen, én sem pofázok bele a hadronütköztető építésébe, mert nem értek hozzá. Ha igen, akkor fussunk már össze személyesen, és menjünk egy kört Pesten! Te vezetsz, elmegyünk mondjuk a Madách színháztól a BAH csomópontig mondjuk egy hétköznap délután. Ha minden KRESZ szabályt betartasz, és a követési távolságot is kivétel nélkül, akkor fizetek neked 50 ezer forintot. Ha viszont egyet is megszegsz, akkor fél évre leadod nálam a kulcsot és a forgalmit. Ha ennyire sima ügy a követési távolság szabálya, akkor könnyen keresett pénz lesz, ugye? Akkor állod a fogadást?

Jalos 2009.01.20. 08:25:29

TheElf:
Ne ködösíts hogy mi a tiszta sor, hanem ismerd el hogy te tudod rosszul, vagy cáfolj.

(Te irtad: "Neked biztonsággal meg kell tudnod állni akkor, ha az előtted álló autó megáll. Pl. fennakad valamin, és gyorsabban áll meg mint hirtelen fékezésnél... De ugye fennakadásnál nincs féklámpa. ". A KRESZ szerint ez nem így van, ez nem igaz.)

Julio10 2009.01.20. 08:36:48

Nem vagy köteles elfogadni a biztosító gazdasági totálcar ajánlatát, kérheted, h állítsák vissza a baleset elötti állapotot, kerül, amibe kerül. De ez sajna csak perrel megy, az meg...

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.04.23. 15:05:12

Amint a törés az autó hátsó részén is látjuk elég nagy kitthalmazról van szó.
Ezt a biztosító is figyelembe fogja venni, hiába az autó tetszetős kinézete. Alapjaiban csak egy 25 éves technika és az aktuális piaci árfolyamának kalkulációjával fogja a kár értékét meghatározni.

XJS · http://www.ae86.hu 2009.04.23. 18:06:19

Szerencsere a biztosito meltanyolta a "csak egy 25 eves" technika szinvonalat, es per nelkul, az aktualis piaci arfolyam kalkulaciojaval fizeti azt az arat, amibol az auto a tores elotti tetszetos allapotra visszaallithato. Ugyhogy mindenki orulhet, kiveve aki mindent jobban tudott mar elore, mert szerencsere nem lett igaza.

kár-park

A legszebb törések, melyekből tanulni is lehet

Friss topikok

Linkblog

h i r d e t é s
süti beállítások módosítása